Emc 2009 Yılının Son Çeyreğine Ait Finansal Sonuçlarını Açıkladı

EMC 2009 yılının son çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı.

Emc 2009 Yılının Son Çeyreğine Ait Finansal Sonuçlarını Açıkladı
EMC 2009 yılının son çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı.
Devam eden stratejik yatırımların müşterilerin öncelikleriyle de bir tutulması EMC'nin son çeyrekte sağladığı rekor düzeydeki gelirde etkili oldu.Verimliliğe ve gider kontrolüne devamlı olarak odaklanılması, brüt ve kar payları her çeyrekte rekor düzeyde nakit akışının artmasını ve son çeyrekte şirketin daha önceki tahminlerini aşan düzeyde kar elde edilmesini sağladı.
Dördüncü çeyrekte rekor düzeye ulaşan toplam gelirler yüzde 17 artış göstererek yüzde 4,1 milyar oldu. Bu rakam geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre yüzde 2 artış gösterdi. Bu artış EMC'nin tahmin ettiğinden 100 milyon USD daha fazla.
4.Çeyreğe ait GKGMI'yi göre EMC'ye atfolunabilir net kazancın da, geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre yüzde 58 artışla 426,5 milyon USD'a ulaştığı açıklandı. 4.Çeyrekte GKGMİ'ye göre hisse başına düşen kazanç yüzde 43 olurken bu oran geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre yüzde 54 artış göstererek 0,20 USD oldu. Son çeyrekte GKGMI'ya göre olmayan net kazanç yüzde 45 oldu.
EMC, son çeyrekte brüt ve kar paylarını düzenli olarak artırarak 1 milyar dolarlık işletme nakit akışı ve 792 milyon USD'lık serbest nakit akışı elde etti. EMC son çeyreği nakit ve yatırımlarda 9,4 milyar USD ile tamamladı.
2009 yılı içinde EMC toplam 14 milyar USD'lik toplam gelir elde etti. 2009 yılı için GKGMİ'ye göre EMC'ye atfolunabilir net kazanç 1.1 milyar USD oldu. Bütün yıl için GKGMİ'ye göre EMC'ye atfolunabilir net kazanç 1.9 milyar USD oldu. 2009 yılında EMC'nin işletme nakit akışı 3.3 milyar, serbest nakit akışı ise 2.6 milyar USD oldu. Bu rakamlar geçen yıla göre yüzde 2 artış gösterdi.
Son çeyrekte alınan finansal sonuçlara ilişkin olarak EMC Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Joe Tucci "Çekirdek teknolojiye yapılan kararlı yatırımlar ve ekonomik darboğaz zamanında gerçekleştirilen stratejik ortaklıklar işletme alanında disiplinin artırılmasıyla birleşince EMC hem finansal olarak her zamankinden daha güçlü bir düzeye ulaştı hem de müşterilere her zamankinden daha ağırlıklı bir biçimde yoğunlaştı.
EMC olarak bulut teknolojisi ile en büyük bilgi işlem dünyasında yol gösterecek konumdayız. Biz endüstrinin gittiği yöne dair vizyonumuzu hayata geçirirken, EMC'nin ana odak noktası müşterilerine güvenli bir biçimde bir sonraki jenerasyona ait, tamamı sanal veri merkezlerini kurmaları için gereken desteği vererek, onlara bulut teknolojilerinde yol göstermek" dedi.
EMC'nin Finanstan Sorumlu Başkan Yardımcısı David Goulden'de sonuçlarla ilgili olarak "EMC tarihinde gördüğü en kötü küresel gerileme döneminden çıkarken, EMC'nin finansal ve işletme durumu bugüne kadar hiç olmadığı kadar iyi durumda. Finansal örneğimizi yeni düzeyde bir verimlilik ve maliyet disiplinine çevirdik. Bu arada stratejik teknolojilere ve yüksek büyüme hızına sahip pazarlara yatırım yapmaya devam ettik. Bugüne kadar görülmemiş kalitede, yeni ve daha ileri duzeyde çözümler ve hizmetler
sunduk. Bu olumlu canlılığı kazanmış olan EMC öncü pazarlarda hisse kazanmaya ve 2010'da daha da fazla karlılık elde etmeye devam edecek durumda" dedi.

"4. ÇEYREKTE ÖNE ÇIKAN SONUÇLAR"
EMC'nin Veri Depolama, RSA Güvenlik ve İçerik Yönetimi & Arşivleme ürün ve hizmetlerinden oluşan Veri Altyapısı iş biriminin dördüncü çeyrekteki geliri geçen çeyreğe göre yüzde 15 artarak 3.5 milyar USD'a ulaştı. Veri Altyapısı iş birimi dahilinde EMC'nin Veri Depolama, İçerik Yönetimi & Arşivleme birimlerinin gelirinde cift rakamlı artışlar oldu.
EMC'nin RSA Güvenlik iş birimi ise son çeyrekte rekor duzeyde gelir elde etti. EMC'nin Data Domain (Veri Sahasi) ve yeni jenerasyon yedekleme ve kurtarma çözümleri sunan AVAMAR yazılımları, EMC'nin pazarda lider Symmetrix ve CLARiiON veri depolama sistemleri ve EMC Celerra birlestirilmis veri depolama sistemlerine yönelik olumlu müşteri talebi ve kuvvetli gelir artışı, EMC'nin RSA bilgi guvenliği çözümlerine, tuketici ve küçük isyerlerine odakli IOMEGA urunlerine ve EMC'nin geniş portfolyoya sahip
olduğu danışmanlık hizmetlerinin devam etmesi de dordüncü çeyreğin öne çıkan sonuçları arasında yer aldı.
Vmware EMC'nin dördüncü çeyrekte elde ettiği gelire 607 milyon USD'lık bir katkıda bulundu.
EMC'nin dördüncü çeyrekte ABD'de yürüttüğü ticari faaliyetlerden elde ettiği toplam gelirler yüzde14 oranında olurken, gectiğimiz senenin aynı ceyreğine göre ise yüzde1 artış göstererek 2.2 milyar USD'a ulastı. Bu rakam birinci çeyrekte elde edilen toplam gelirlerin yüzde52'sini oluşturuyor. EMC'nin ABD dışındaki ülkelerde yürüttüğü faaliyetlerden elde edilen gelir ise yüzde20 oranıyla gectiğimiz senenin aynı çeyreğine gore yüzde4 artış göstererek 1.9 milyar USD olarak açıklandı. Bu rakam da dördüncü
çeyrekte elde edilen toplam gelirlerin yüzde47'sini oluşturuyor.

"2009 SENESİNDE ÖNE ÇIKAN SONUÇLAR"
2009 yılında toplam gelir 14 milyar USD oldu. EMC'nin Veri Altyapısı iş biriminden gelen gelir 12 milyar USD'na ulastı. Vmware'in gelir katkısı ise 2 milyar USD oldu. EMC yıl boyunca da pazardaki liderliğini güçlendiren ve rekabet ortamında başı cekerken rakiplerle arayı daha da açmasını sağlayan pek cok stratejik girişimde bulundu. Bunlardan bazıları:
2009 yılına ait toplam gelirin yüzde12'sinin tamamının ayrıldığı arastırma ve geliştirmeye yapılan yatırımlar tum iş birimlerinde yenilikler uygulanmasını sağladı. Örneğin, EMC, Sanal Matris Mimarisi, Symmetrix V-Max depolama sistemleri, EMC'nin tum baslica depolama platformlari dahilinde daha once gorulmemis duzeyde otomasyon becerisi sağlayan EMC'nin yeni tamamen otomatikleşmiş depolama katmanı FAST teknolojisi ve bulut teknolojisini işleme sokabilmek icin kullanılacak otuzdan fazla yeni EMC hizmeti
ve çözümünü sundu.
Aralarında depolama alanında lider Data Domain'in de bulundugu stratejik alımlar yaparak yüksek büyüme gücüne sahip pazarlarda ve cografyalarda yatırımlar artırıldı.
Stratejik ortaklarla daha saglam bir uyum saglandı. VMware ve Cisco ile kurulan Sanal Bilgi İşlem Ortamı koalisyonu ayrıca endüstrinin önde gelen Cisco, VMware, Microsoft, Dell ve benzer üyeleriyle sağlanan gelistirilmis teknoloji entegrasyonu çözüm ve hizmet desteği gösterilebilir.
(YC-YC-E)