Habib-i Neccar Camii'nin çevresi üç boyutlu görüntülendi

Antakya'da yürütülen Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Jeofizik-Jeoradar yöntemiyle yapılan incelemede Habib-i Neccar Camii Çevresi üç boyutlu olarak

Antakya'da yürütülen Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Jeofizik-Jeoradar yöntemiyle yapılan incelemede Habib-i Neccar Camii Çevresi üç boyutlu olarak görüntülendi. Görüntülemede caminin 5-6 metre altındaki tarihi kalıntılara rastlandı.

Antakya Belediyesi tarafından yaklaşık bir ay önce Habib-i Neccar Camii çevresinde yapılan jeoradar ölçümleri sonrasında 5-6 metre derinlikte eski dönemlere ait tarihi buluntuların var olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili Antakya Belediye Meclis salonunda bir toplantı gerçekleşti.

Toplantıya Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Belediye Başkan Yardımcısı Jeofizik Mühendisi Faik Selçuk Kızılkaya, İstanbul Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Fethi Ahmet Yüksel, PM Prestij Mühendislik adına Jeofizik Mühendisi Mehmet Şafi Yıldız, MKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hatice Pamir, MKÜ Sanat Tarih Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mine Temiz, İmar ve Şehircilik Müdürü Ayşe Kuseyri ile teknik personeller katılım gösterdi.

Yapılan çalışmalarla ilgili İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Fethi Ahmet Yüksel Antakya'nın yeraltı zenginliklerini gün ışığına çıkarmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Arkeolojik alanlarda yapılan yeraltı görüntüleme sisteminin en son teknoloji olduğuna dikkatleri çeken Yüksel, ölçümlerde elektro manyetik dalgaların kullanıldığını ve bunu bilgisayar desteği ile üç boyutlu hale dönüştürebildiklerini dile getirdi.

Antakya'nın ve özellikle Habib-i Neccar Camii çevresinde bulunan yeraltı zenginliklerinin neler olduğunun gün ışığına çıkması için bilimsel çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, "Yapılan teknik ve bilimsel çalışmalar bölgeyle ilgili yapılacak düzenlemelerde bizlere ışık tutuyor. Bu doğrultuda plan ve projelerimizi belirleyerek bölgenin çevre düzenlemesine son şekli verilecektir. Habib-i Neccar Camii etrafında oluşacak olan sosyal donatılar da bu çalışmaların sonuçlarına bağlıdır" dedi.

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz konu ile ilgili yaptığı açıklamada, çalışmanın Antakya tarihine ışık tutacağını ve bu kapsamda Kurtuluş Cddesi'nin de tarihi yapısının ortaya çıkarılması gerektiğini belirtirken, bu doğrultuda yapılan çalışmalara emeği geçenleri kutladığını söyledi.