Türkmenistan, TAPİ liderler zirvesine hazırlanıyor

Türkmenistan, Orta Asya'nın dev doğalgaz boru hattı projesinin hayata geçirilmesi için yoğun çaba harcıyor. Aşkabat, önümüzdeki günlerde Türkmenistan-

Türkmenistan, Orta Asya'nın dev doğalgaz boru hattı projesinin hayata geçirilmesi için yoğun çaba harcıyor. Aşkabat, önümüzdeki günlerde Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattıyla ilgili liderler zirvesine ev sahipliği yapacak.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan basın toplantısında, Aşkabat'ta TAPİ projesine katılan ülke devlet ve hükümet başkanları zirvesinin yapılacağı kaydedildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde yapılacak zirveye, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari ve Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Murli Deora katılacak. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in başka bir programını olduğu için Aşkabat'taki zirveye katılamayacağı belirtildi.

Zirvede, Türkmen gazının Güney Asya ülkelerine sevkiyatını gerçekleştirecek boru hattın inşaatının hızlandırılmasına yönelik bir takım anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Asya Kalkınma Bankası'nın tam desteğine sahip ve bugünlerde yeniden canlanan projeye göre, TAPI hattı bin 680 kilometre uzunluğunda olacak. Türkmenistan'ın en zengin gaz sahası olan Devletabad'da başlayıp Afganistan'da Herat ve Kandahar'ı birbirine bağlayan ekpres yola paralel döşenecek, buradan Pakistan'daki Ketta ve Multan şehirleri üzerinden geçip Hindistan'a ulaşacak ve burada Fazilka şehrinde sona erecek. Yılda 33 milyar metreküp gaz taşıyacak olan hattın maliyetinin ise 6-7milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca, bu projenin Afganistan'daki istikrarın sağlanmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor. TransAfgan boru hattı, bu projeyi ilgilendiren ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesine önemli bir katkı sağlarken, Afganistan'da yeni iş imkanlarına da zemin oluşturacak. Bazı tahminlere göre, Afganistan Türkmen gazının transit geçişinden önemli ölçüde gelir kaynağı elde ederken, boru hattının inşaatı bu ülkeye ek 12 bin iş imkanı sağlayacak.