Canan Saldık asker kurşunu ile ölmüş

Van merkeze bağlı Kurubaş köyünde piknik yaparken Hacı Bekir Kışlası'ndan geldiği iddia edilen kurşunla ölen Canan Saldık'ın asker kurşunu ile öldüğü

Van merkeze bağlı Kurubaş köyünde piknik yaparken Hacı Bekir Kışlası'ndan geldiği iddia edilen kurşunla ölen Canan Saldık'ın asker kurşunu ile öldüğü kesinleşti.

Van'da 21 Temmuz'da meydana gelen olay ile ilgili yürütülen soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında yapılan keşifte Canan'ın vurulduğu yerin atış alanına uygun olmadığı belirtildi. Bölük komutanının atış yapmayın talimatına rağmen atış yapıldığı iddia ediliyor. Olayla ilgili merkez komutanı bir albay, atış sorumlusu bir astsubay ve Canan'ın vuran kurşunu sıktıkları iddia edilen 2 asker hakkında dava açılmasına karar verildi. Görülen davada kurşunu atan 2 asker önce tutuklandı, ardından asker olmaları nedeniyle tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

Olayla ilgili bir general hakkında da soruşturma istendi, ancak bunun için henüz izin çıkmadığı öğrenildi.

Dedesinin mezarını ziyaret ettikten sonra köydeki bir evin bahçesinde annesi ve teyzesi ile Hacı Bekir Kışlası yanında piknik yapan 16 yaşındaki Canan Saldık, ensesine aldığı bir kurşunla yere yığılmıştı. "Ölü Muayene ve Otopsi Tutanağı"nda Canan'ın ölümüne beynine isabet eden 3,2 cm uzunluğunda mermi çekirdeğinin neden olduğu belirtilmişti. Canan'a isabet eden kurşunun yanı sıra bir başka kurşun da olay yerinin yaklaşık 500 metre uzağında bulunan Eyüp Ürk isimli bir köylünün camına isabet etmişti. Camı kıran kurşun içerdeki kanepeye düşmüş, ancak kimseye bir şey olmamıştı.

Canan Saldık'ın babası Selim Saldık, olayla ilgili bir şey bilmediğini, ancak kızının öldüğü bölgenin arkasında askeriyenin atış poligonunun olduğunu söylemişti. Canan'ın akrabaları da bölgede kimsenin güvencede olmadığını ve kurşunun askeriyenin tarafından geldiğini ifade etmişti. Hacı Bekir Kışlası'ndan gelen kurşunlarla Kurubaş köyünde yaralananlar olmuştu. Kurubaş bölgesinde atış talimleri sonrası yaralanmalar meydana gelmesine rağmen hiçbir tedbir alınmadığı kaydedildi.