Behrampaşa Hanı'nın restorasyon projesi Koruma Kurulu'ndan döndü

Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, rölöve projesini onayladığı Behrampaşa Hanı'nın restorasyon projesini eksikleri olduğu gerekç

Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, rölöve projesini onayladığı Behrampaşa Hanı'nın restorasyon projesini eksikleri olduğu gerekçesiyle geri çevirdi.

Sivas Belediyesi tarafından restore edilerek butik otel olarak hizmete sunulması planlanan ve bu nedenle 2010 yılının Ocak ayından Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden protokolle 49 yıllığına belediyeye devredilen tarihi Behrampaşa Hanı'nda yeni bir gelişme yaşandı. Bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık tarihi açısından değerlendirilmesi ve restorasyon projeleri hazırlanabilmesi için binanın iç ve dış mimarisine, özgün dekorasyonuna ve taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerine ait mevcut durumunun ölçekli çizimlerle anlatan rölöve projesini onaylayan Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, restorasyon projesini onaylamayarak reddetti. Koruma Kurulu'nun, işin sahibi olan belediyenin sadece restorasyon (yenileme) projesi hazırlattığı, proje içerisinde elektrik tesisatı, sıhhi tesisat, ısınma tesisatı ve butik otel ile ilgili çizimlerin bulunmadığı gerekçesiyle projeyi kabul etmediği öğrenildi. Yüksek mimar restoratör Metin Keskin, tarihi Behrampaşa Hanı restorasyon projesindeki tespit edilen eksikleri gidererek Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yeniden sunacak.

BUTİK OTEL OLACAK

Tarihi Behrampaşa Hanı'ndaki restorasyon çalışmalarının 2011 yılında başlaması bekleniyor. Tarihi handa yapılan restorasyonun tamamlanmasının ardından Sağır Behrampaşa tarafından 1573 yılında yaptırılan 52 odalı Behrampaşa Hanı, butik otel olarak hizmet vermeye başlayacak.