The Economist: Ukrayna'da demokrasi geriliyor

The Economist dergisi tarafından yayınlanan dünya ülkeleri demokrasi reytinginde, Ukrayna 14 sıra birden düşerek 67'inci sıraya geriledi. Araştırmayı

The Economist dergisi tarafından yayınlanan dünya ülkeleri demokrasi reytinginde, Ukrayna 14 sıra birden düşerek 67'inci sıraya geriledi. Araştırmayı yapanların izlenimlerine göre "turuncu devrimden" sonra elde edilen ' demokratik özgürlükler ' şu anda tehlike adlında.

Raporda, Ukrayna'daki demokratik özgürlüklerin, AB'nin çok gerisinde kaldığı ve giderek geriye gittiği vurgulandı. Araştırmayı yapan uzmanlar, Ukrayna'nın hâlihazırdaki gidişin devam etmesi durumunda gelecekte, Madagaskar, Fiji, İran, Etiyopya, Mısır ve Gamba gibi ülkelerle aynı kategoriye gireceği uyarısında bulundu.

Demokrasi konusunda dünya sıralamasında 2008 yılında 53'üncü sırada olan Ukrayna, aynı dönemde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin en iyisi idi. 2010'da ise BDT ülkeleri içerisindeki en demokratik ülke Moldova oldu.

Ukrayna'da demokratik alanlarda en çok gerilemenin, devlet işleyişi, seçim süreci ve çok seslilik, siyasi kültür ve siyasi sürece katılım alanlarında olduğu kaydedildi.

Ukrayna'nın yeni dönemde ilişkilerinin geliştiği Rusya ise demokrasi reytinginde Kırgızistan ve Nepal arasında kalarak 107. sırada yer aldı. Rusya'nın reyting listesinde sadece 5 ülke daha geriye düşmesi halinde otoriter rejimle yönetilen ülkeler arasına girecek.

Türkiye'nin 89'uncu sırada bulunduğu demokrasi listesinin başında; Norveç, İzlanda ve Danimarka geliyor. Dünyada demokratik hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla yaşandığı 26 ülke bulunuyor.

Democracy Index-2010, "Economist Intelligence Unit" tarafından sadece kasım ayındaki veriler göz önünde tutularak hazırlandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler ise yaptıkları ifade özgürlüğü reytingde Ukrayna'yı Irak'ın da gerisinde bırakarak 131'inci sıraya koymuştu.