Piyasalarda neler oluyor?

ABD'nin dünkü Hazine tahvil ihalesine gelen yüksek talebin etkisiyle tahvil faizlerinin gerilemesi sonucu yükselen euro/dolara paralel güne 1.55'li seviyelerden başlayan dolar/TL'de bugün ABD verileri, euro/doların seyri ve müşteri hareketlerinin takip edileceğini ve kurda bir miktar gevşeme görülebileceğini belirten bankacılar, gösterge faiz tarafında ise bilanço hareketlerinin etkili olacağı ve yüzde 7 seviyelerine hareketin görülebileceğini belirtiyor.

Dolar/TL'nin son günlerin ardından tekrar euro/dolar paritesinin hareketine tepki verebildiğini söyleyen bir bankanın döviz işlemcisi, 'Sepet 1.81'li seviyeleri zorluyordu ancak 1.8030 seviyelerine geriledi şimdi. Dolar/TL'de dün 1.56 seviyesinin üzerinde iken 1.55'lere geriledi. Dünkü ABD ihalesine beklenin üzerinde talep gelmesiyle faizler aşağı geldi ve dolar değer kaybetti. Son günlerde kurumsal şirketler ve yabancılar yoğun döviz alıyordu. Piyasada döviz likiditesi tarafında da sıkıntı vardı, kimse döviz satmak istemiyordu. Ama dün akşam saatlerinde en azından yabancıların satış tarafında olduğunu gördük' dedi. Aynı bankacı, şöyle devam etti:

'Piyasalar bugün euro/doların seyri ve ABD verilerini izleyecek. Öte yandan müşteri hareketleri önemli. Hafta başında yoğun döviz alan şirketler dün bu yönde hareket etmediler. Biraz döviz satışı gelirse lokal müşterilerden, dolar/TL'de yukarı hareket frenlenebilir biraz. Yılsonu etkisiyle de şirketlerin ve bireysel müşterilerin ne yapacağına bakacağız. Kurun gevşemesi için yabancının döviz satması gerekiyor. Türkiye bu hafta diğer gelişmekte olan piyasalardan koptu, ters korelasyon içinde. Onlar değerlenirken biz hızlı değer kaybettik. Bu nedenle Türkiye spesifik olarak yabancı hareketinin nasıl olacağını görmek lazım. Bugün dolar/TL 1.5450/1.5600 bandında hareket edebilir. Kısa süreli ters yöne hızlı hareketler olabiliyor, henüz kur yönünü bulabilmiş değil.'

Reuters matching sisteminde dün spot kapanışta 1.5627/1.5633 seviyelerinde olan dolar/TL, bu sabah ilk işlemlerde 1.5595/1.5600 seviyesinden işlem görüyordu.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.5627/1.5633 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.5520/1.5540 seviyesindeydi.

Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi ise 1.3244 seviyelerindeydi.

ABD Hazinesi'nin önceki gün zayıf talep gelen 5 yıllık tahvil ihalesinin ardından dün gerçekleştirdiği 29 milyar dolarlık 7 yıl vadeli ihalede sürpriz bir şekilde güçlü talep gelmesiyle ABD Hazine tahvil faizleri geriledi. Bununla birlikte dolar da birçok para birimi karşısında değer kaybetti.

Okasan Securities döviz yatırımlar yöneticisi Tsutomu Soma, 'Bazı piyasa oyuncuları gelecek yıl için pozisyon oluşturuyor olabilirler. Fed'in para basmaya devam edeceği beklentisiyle dolar gelecek yıl ucuzlayacak gibi görünüyor' dedi.

Tahvil faizleri ile para birimi arasından her zaman doğrudan korelasyon olmasa da daha düşük getiriler, yüksek getiri peşindeki yatırımcılar için para biriminin cazibesini kaybetmesine neden oluyor.

Yeni yılla birlikte euro hakkındaki endişelerin tekrar güçlenebileceğini belirten analistler euro dolar kurunun 1.3086'da bulunan 200 günlük hareketli ortalamanın altına inmediğini, yukarı yönlü bir hareket olması halinde 1.3275-80 seviyelerinin hedef olabileceğini belirttiler.

Gösterge tahvil faizinin son günlerde hacimsiz bir şekilde gerilediğini söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası yöneticisi, 'Faizi etkileyen bilanço hareketleri oluyor. Dolayısıyla bu gerileme devam edebilir. Gösterge tahvilin faizi yılın son iki gününde yüzde 7 seviyesine yaklaşacak gibi görünüyor' dedi.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 7.16, valörlüde yüzde 7.15; spot ve valörlüde son işlemlerde yüzde 7.15 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7.15/7.10 seviyesindeydi.



Kaynak: Sabah