'Filmi izleyenler Türk-Kürt kardeşliğini görecek'

Yaklaşık 20 yıldır sinemadan uzak kalan yapımcı ve yönetmen Mehmet Tanrısever imzalı 'Hür Adam-Bediüzzaman Said Nursi' filminin basın gösterimi dün yapıldı. 7 Ocak'ta gösterime girecek filmde Said Nursi'nin hayatından otuz yıllık bir kesit anlatılıyor.

7 Ocak 2011 cuma günü gösterime girecek olan 'Hür Adam-Bediüzzaman Said Nursi' filminin basın gösterimi dün Cevahir Megaplex Sinemaları'nda yapıldı. Said Nursi'yi Mürşid Ağa Bağ'ın oynadığı filmde, başlıca rollerde Ahmet Yenilmez, Tarık Tanrısever, Engin Yüksel ve Mesut Çakarlı yer alıyor. 163 dakikalık filmde, Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatından yaklaşık 30 yıllık bir kesit, ileri ve geriye dönülerle anlatılıyor.

Filmden önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan yönetmen Mehmet Tanrısever, 'Neden Said Nursi?' sorusuna, Said Nursi'nin çoğu zaman Şeyh Sait'le karıştırılarak toplumda isyancı olarak bilindiğini; filmi bu yanlışı düzeltmek amacıyla yaptığını söyledi. Said Nursi'nin kitaplarını ve hayatını okuduğunu belirten Tanrısever, Bediüzzaman'ın misyonunu bütün Türkiye'ye tanıtmak istediğini söyledi. Bediüzzaman'ın 1922'de Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal ile yaptığı konuşma ile ilgili 'Gerçekten öyle bir olay var mı?' sorusuna Tanrısever, 'Var, birkaç kere var. Yeniliklerle ilgili düşüncelerini karşılıklı söylüyorlar, tartışıyorlar'' karşılığını verdi. Filmin Kürt-Türk kardeşliğini anlattığına dikkat çeken yönetmen, 'Bu zamanda açılımlarda önemli olan bu kardeşlik. Filmi izleyenler de bunun ne kadar önemli olduğunu görecek.' dedi.

Tanrısever, bir basın mensubunun ''Minyeli Abdullah'' filminin başrol oyuncusu olan Berhan Şimşek'i filme davet edip etmeyeceğini sorması üzerine, 'Evet, davet edeceğim. Geçenlerde telefon ile görüşmek istedim, meşguldü herhalde. Berhan Bey benim dostumdur. 20 yıldır bizim dostluğumuz devam ediyor.' diye konuştu.

Filmin başrol oyuncusu Mürşid Ağa Baş ise çekimlerde çok zorlandığını, Said Nursi'nin videolarını, fotoğraflarını çok aradığını söyledi. Daha çok Bediüzzaman'ı tanıyanların anlatımıyla role hazırlandığını ifade eden Baş, birçok insanın Şeyh Sait'le Said Nursi'yi ayırt edemediğini belirtti: 'Bu filmin çıkması ve insanların bilgi sahibi olması önemlidir. Tanıdıkça biraz daha farklı görmeye başlıyorsunuz.' KÜLTÜR SANAT



Kaynak: Zaman