Tübitak Ödülleri Töreni

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülke olarak önceliklerin iyi tespit edilemediğini ve enerjinin farklı yerlere harcandığını belirterek, "Enerjilerimizi biraz iç sürtüşmelerle heba ettik ve istikrardan uzak kaldık

Tübitak Ödülleri Töreni
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülke olarak önceliklerin iyi tespit edilemediğini ve enerjinin farklı yerlere harcandığını belirterek, "Enerjilerimizi biraz iç sürtüşmelerle heba ettik ve istikrardan uzak kaldık. İstikrarın olmadığı yerde tabii ki uzun vadeli düzenli planlar, programlar ve çalışmalar söz konusu olamıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesine aldığı TÜBİTAK ödül töreni Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi. Bu yıl 45'ncisi verilen TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödül törenine, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Başkanvekilleri Nevzat Pakdil ile Sadık Yakut, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş ile çok sayıda davetli katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı döneminde, Çankaya Köşkü'nde bu yıl TÜBİTAK ödüllerinin dördüncüsünün yapıldığını hatırlatarak, en çok önem ve öncelik verdiği konuların başında kültür ve sanat faaliyetleri ile bilim ve teknoloji faaliyetleri olduğunu belirtti. Bu iki konudaki en üst toplantıları Çankaya Köşkü'nde yapmayı özellikle önemsediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bunu, devletimizin en üst düzeyde teşviği, desteği ve yapılan çalışmaların tanınması, teşvik edilmesi ve
devletimiz tarafından onurlandırılması olarak görüyorum" diye konuştu.
Gittiği bütün illerde üniversiteleri ziyaret ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de son dönemde bilimsel faaliyetler ile araştırma-geliştirme konularında büyük bir yoğunlaşma olduğunu söyledi.
Konuşmasından önce gösterilen TÜBİTAK filminde, 45 yıl önce devletin bilim ve teknolojiye verdiği önem ve teşviğin görüldüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları anlattı: "Ama geçen 40 yıllık süre içerisinde, bütün Türkiye olarak baktığımızda, geldiğimiz nokta bizi tatmin etmiyor. Bu gayet açık. Kendimizi başkalarıyla mukayese ettiğimizde daha çok mesafe almamız gerektiğine inanıyoruz ama bunu çok daha gerçekleştiremediğimizi de açıkça itiraf ediyoruz. Bunun sebebi herhalde, enerjimizi biraz farklı
yerlere harcadık. Önceliklerimizi Türkiye olarak önceliklerimizi çok iyi tespit edemedik. Enerjilerimizi biraz iç sürtüşmelerle çok heba ettik. İstikrardan uzak kaldık. İstikrarın olmadığı yerde tabi ki uzun vadeli düzenli planlar, programlar ve çalışmalar söz konusu olamıyor. Ama hiçbir şey için geç değil. Türkiye bunu yakalamak üzere. Özellikle üniversitelerimizde gerçekten kendi ana konusunun farkına varma ve büyük bir yarışın başladığını görüyorum."
GELİN DEMEYE HİÇ HAKKIMIZ YOK
Üniversitelerin 'performans' açısından geldiği noktaya da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, akademik yayınlardaki artışın sevindirici olduğu, ancak artık 'nitelik' olarak da bir atılım olacağına inandığını vurguladı.
Bilimsel ve teknolojik faaliyetlere gereken önemin verilmesi ve bu konuda bir 'iklim' oluşturulması gerektiğine işaret eden Gül, şunları söyledi: "Amerika'daki, Avrupa'daki en iyi laboratuvarlarda, en iyi akademik özgürlüğün olduğu yerdeki bilim insanlarımıza 'gelin' demek kolay değildir. Gelin demeye de hiç hakkımız yok açıkçası. Ama kendileri Türkiye'de bu iklimi görüp bu ortamı görüp, tanıyıp kendileri geleceklerine kesinlikle inanıyorum ki, en güzel örneklerini burada görüyoruz."
ÖDÜL ALANLAR
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra ödüle layık görülen akademisyenlere ödül verdi. TÜBİTAK ödüllerine layık görülenler:
"Bilim Ödülü: Sağlık Bilimleri dalında Prof. Dr. Seza Özen (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Nefroloji ve Romatoloji Ünitesi)
Özel Ödül:
Mühendislik Bilimleri dalında Prof. Dr. Umran S.İnan (Koç Üniversitesi, Rektör)
Sosyal Bilimler dalında Prof. Dr. M.Şükrü Hanioğlu (Princeton Üniversitesi)."
Teşvik Ödülleri kazanan bilim adamları:
"Temel Bilimler: Doç. Dr. İsmail Boztosun (Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Prof. Dr. Melih Ertan Çınar (Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi), Doç. Dr. Mehmet Doğan (Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü), Doç. Dr. Emrah Kalemci (Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Doç. Dr. Mahmut Özacar (Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü), Doç. Dr. Asiye Safa Özcan (Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi, Kimya Bölümü)
Mühendislik Bilimleri: Prof. Dr. Adil Baykasoğlu, (Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Bölümü), Doç. Dr. Alper Tunga Erdoğan (Koç Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi), Doç. Dr. Bahar Yetiş Kara (Bilkent Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü), Doç. Dr. Mehmet Kitiş (Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Çevre Mühendisliği), Doç. Dr. Metin Muradoğlu (Koç Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü)
Sağlık Bilimleri: Doç. Dr. Reşat Özaras (İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Anabilim Dalı)
Sosyal Bilimler: Yrd. Doç. Dr. Selin Sayek Böke (Bilkent Üniversitesi, İİSBF İktisat Bölümü), Yrd. Doç. Dr. Caner Bakır (Koç Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü)."
TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü de Galatasaray Üniversitesi, Matematik Bölümü'nden Doç. Dr. A. Muhammed Uludağ'a verildi.
(TAN-HO-Y)