GAP İdaresi Başkanı: 800 bin kişilik istihdam doğuyor, tersine göç başlayacak

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP'da 800 bin kişiye istihdam imkanı doğduğunu açıkladı. 1 hektar alanın sulan

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP'da 800 bin kişiye istihdam imkanı doğduğunu açıkladı. 1 hektar alanın sulanması halinde 2 kişinin istihdam edilebileceğini hesapladıklarını kaydeden Karahocagil, "800 bin hektar alanın 400 binini sulama için hayata geçirsek bile 800 bin kişiye ihtiyacımız var. Ciddi istihdam ihtiyacı var. Buradaki göçü engelleyecek. Dışarıdan işçi gelmesini sağlayacak." dedi.

Sadrettin Karahocagil, Şanlıurfa Dedeman Otel'de yaptığı basın toplantısında GAP Eylem Planıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2012 yılı sonu itibariyle hem sulama hedeflerinin tamamının hem de bölgede yeni bir alt yapının tamamlanacağını açıklayan Karahocagil, sulama yatırımlarındaki artışla birlikte tersine göçün başlayacağını vurguladı. Proje çerçevesinde; 2009 yılında 1 milyon 200 bin, 2010 yılı içinde tamamlanacak 800 bin metrekare toplulaştırmayla birlikte 2 milyon metrekare alana ulaşılacağını vurgulayan Karahocagil, böylece sulamayla birlikte bölge tarımında verimliliğin daha da artacağını söyledi.

Bölgedeki ana artellerin tamamının duble yollara çevrildiğini söyleyen GAP Başkanı, ayrıca Habur yolu için otoyol projesi hazırlandığını da dile getirdi.

ÇİFTÇİYE YENİ ÜRÜN EĞİTİMİ İÇİN 30 MİLYON LİRA

GAP Eylem Planı içinde çiftçilerin eğitimi için 30 milyon lira kaynak ayrıldığına işaret eden Karahocagil, bölge çiftçisine eğitim programı kapsamında sulama teknikleri ve değişen ürün desenlerine uyumu eğitimleri verileceğini aktardı. Bölgede gıda kümeleme projesiyle GAP ürünlerinin markalaşacağını ifade eden Karahocagil, böylece yöreye has ürünlerin pazarlamasına katkı sağlayacağını belirtti.

HUZUR ORTAMI SANAYİYİ COŞTURDU

Sadrettin Karahocagil, küresel kriz nedeniyle GAP eylem planına dönük doğrudan yabancı yatırımların yetersiz kalmasından dert yanarken, bununla birlikte Avrupa'dan İtalyan ve İspanyol, Orta Doğu'dan Bahreyn, Kuvvet, Katar, Suudi Arabistan ile çok sık görüşmeler yaptıklarını da kaydetti. Bölgedeki bütün illerde canlanma yaşandığına işaret eden Karahocagil, "Batman tekstil konusunda gelişiyor. Şanlıurfa'da ikinci organize sanayi bölgesi kuruldu. Diyarbakır ve Mardin'de sanayi bölgelerinde yer kalmadı." bilgisini verdi. Karahocagil, küresel krize rağmen bölge illerinde ihracatın azalması bir kenara yüzde 10'luk artışların yaşandığını ifade etti.