Bakü'de Hz. Hüseyin'ini anma törenleri düzenlendi

Azerbaycan'da yaşayan Şii Müslümanlar, Hz. Hüseyin'in şehit edilişinin 1370. yıldönümü dolayısıyla anma törenleri düzenledi.

Bakü'de Hz. Hüseyin'ini anma törenleri düzenlendi
Anma törenleri için camilere akın eden Azeriler, Kafkas Müslümanları kendilerine zincir vurarak Hz. Hüseyin için ağladı.

Bakü'nün Nardaran köyünde bulunan Musey Kazım'ın kızı Rehime Hanım'ın türbesini de ziyaret eden Azeriler, türbenin bahçesindeki cami avlusunda da kendilerine zincir vurarak mersiye okudu.

Anma törenleriyle ilgili açıklamada bulunan Hacı Adalet, Haz. Hüseyin’in şehit oluşunun yıldönümünü kutlamak toplandıklarını ve düzenlenen anma törenlerine yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığını belirtti. Hacı Adalet, “Hz. Hüseyin’in şahadeti Müslüman dünyası için büyük bir okuldur. Hz. Hüseyin’i bilmeyen Müslüman cahil Müslüman’dır. Her sene Muharrem ayının 1’inci gününden 10’uncu gününe karar bu camide toplanıp Hz. Hüseyin için zincir vurup mersiye okuyoruz” dedi.

Hacı Adalet, törenlere katılanların büyük bir kısmının gençlerden oluştuğunu ve Hz. Hüseyin’in bugün şehit edilmiş gibi yıllar boyu anılacağını ifade etti.

Törene katılan Şii Mehman Mehtiyev, "Aşure gününde toplanmamızın sebebi, 1400 yıl önce Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in İslam'ı yaşatmak amacıyla Kerbela çölünde önce evlatlarının, sonra kendisinin şehit edilmesidir. Bizde tam 1400 yıl önce Hz. Hüseyin'in şehit edilişini anıyoruz. Bu anma günlerini de kıyamete kadar düzenleyip Hz. Hüseyin'i anacağız" dedi.

Kafkas Müslümanları İdaresi'nde ise zincir vurmak yerine kan kampanyası düzenlendi. Azeriler, caddelerde Hz. Hüseyin için zekât verip yiyecekler dağıtırken, anma töreninin akşam saatlerine kadar süreceği belirtildi.