MATSO Başkanı Vural: DPT verilerine göre Manavgat il olmayı hak ediyor

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), turizm şehrinin her haliyle il olmayı hak ettiğini belirtti.

MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, yaptığı yazıl

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), turizm şehrinin her haliyle il olmayı hak ettiğini belirtti.

MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, yaptığı yazılı açıklamada, denize 64 kilometre kıyısı olan, içinden ırmağın aktığı Antalya'nın Manavgat ilçesinin, sosyal ve ekonomik gelişmişlik bakımından ülke ve bölgesinin önde gelen merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Vural, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun 2009 yılında yaptığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre merkez, belde ve köyleriyle birlikte, Manavgat'ın 200 bin nüfusa sahip olduğunu belirtti. Vural, yaz aylarında turizm sektörünün öncü merkezlerinden birisi olmasından ötürü, ilçenin nüfusunun 500 bini bulduğunu kaydetti. Vural, Antalya'ya 78 kilometre uzaklığı bulunan Manavgat'ın 78 köyü ve 9 beldesi bulunduğunu belirtti.

Vural, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'nın, ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ile ilgili araştırmasına göre, Manavgat'ın nüfus artış hızı binde 51,68, nüfus yoğunluğu 89 kişi, ortalama hane büyüklüğü 4,27 kişi, okur-yazar oranı yüzde 91,69, tarım sektöründe çalışanların oranı yüzde 48,62, hizmet sektörlerinde çalışanların oranı yüzde 47,68, sanayi sektöründe çalışanların oranı yüzde 3,70, fert başına genel bütçe geliri 101.906 (bin TL), vergi gelirlerinin ülke içindeki payı yüzde 0,08762 ve tarımsal üretimin ülke içindeki payı yüzde 0,44549 olduğunu ifade etti.

Vural, "Geldiği son nokta itibariyle Manavgat il olmayı hak etmiştir. Ortaya konan resmi rakamlar da bunu göstermermektedir. Manavgatlılar artık il olmayı bekliyor. Manavgat il olmaya çoktan hazırdır. Turizm sektöründe ulusal ve uluslararası bir üne ve markaya sahip ilçede ticaret, tarım ve hizmet sektörleri gelişme göstermiştir. Fakat son dönemlerde il olma ile ilgili araştırmalarda Manavgat gözardı edilmektedir. DPT'nın, ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasıyla ilgili çalışmasında, 872 ilçe arasında 65'inci sırada yer almaktadır. Türkiye turizminin gelirinin yaklaşık yüzde 13'ü Manavgat'tan sağlanmaktadır. Antalya'ya gelen turistin yüzde 33'ü Manavgat'ta ağırlanmaktadır." dedi.

Vural, üllke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan Manavgat'ın her geçen gün artan nüfusuyla 25 bini aşan vergi mükellefi bulunduğunu belirtti. Vural, vergi tahakkukunun 300 milyon lirayı aştığı, 430 bin dekar tarım arazisinin bulunduğu ilçenin, her haliyle il olmayı çoktan hak ettiğini ifade etti.