Tbmm Genel Kurulu'nda 2011 Bütçesi Görüşmeleri

AK Parti Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, ekonomik krizi yönetmenin başlı başına bir marifet olduğunu belirterek, "Eski dönemler devam etseydi, böyle bir krizde yalvar yakar IMF'ye gidilirdi

AK Parti Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, ekonomik krizi yönetmenin başlı başına bir marifet olduğunu belirterek, "Eski dönemler devam etseydi, böyle bir krizde yalvar yakar IMF'ye gidilirdi. Bu krizde IMF karşısında ilk kez komplekssiz bir duruş sergilenmiş, cumhuriyet tarihinde ilk defa bir başbakan, Başbakanımız IMF'ye duracağı yeri göstermiştir" dedi.
2011 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler TBMM Genel Kurulu'nda devam ediyor. AK Parti adına konuşan Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bir bütçenin inandırıcı olması gerektiğini belirterek, "Eğer bütçe yapıcıları tarafından, kamuoyu tarafından inandırıcı bulunmazsa, doğruluğu hakkında olumlu kanaat oluşmazsa, bütçe sonuçları hayal kırıklığını da beraberinde getirir" dedi.
Bir bütçe, ne kadar güvenilir, öngörülebilir ise ülkenin küresel ekonomideki yerinin de o denli sağlam ve güçlü olacağını vurgulayan Elitaş, "Geçmiş yıllarda yapılan bütçe kanunlarındaki en önemli eksik, güvenirlik, uygulanabilirlik ve inandırıcılığı olmaması, ilgili hükümetlerin yaptığı bütçelerin kamuoyunda karşılığını bulmamasıdır. O anlamda bakıldığında 2003 yılına gelene kadar özellikle 1990'dan sonra Türkiye ekonomisinde inişli çıkışlı dönemler sıkça yaşanmıştır. 2 yıl, 3 yıl büyüme gerçekleştirilirken ardından büyük bir küçülme beraberinde gelmiştir ve bu da çöküşle sonuçlanmıştır" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDE ENFLASYON YOK"
Elitaş, 2011 yılına gelindiğinde Türkiye'de enflasyonun gündemden düştüğünü, enflasyon hedeflemesiyle gerçekleşmesi arasındaki yüzde 1-2'lik oynamanın muhalefet tarafından eleştirildiğini hatırlatarak, "Türkiye ekonomisinde yüzde 7,5-8'lik bir 2010 enflasyonuyla karşı karşıya kalacağız. Bizim hedeflerimizde enflasyonu yüzde 5-6'larda tutmak olmasına rağmen 2008'lerde başlayan ve dünyaya yayılan küresel krizin etkisiyle yüzde 7,5'larda gerçekleşen enflasyon muhalefet tarafından eleştiriliyor. Tabii ki eleştirilecek, ama geçmiş döneme baktığımızda enflasyon verilerini değerlendirdiğimizde, bugün Türkiye'nin gündeminde enflasyonun var olmadığını tespit etmek gerekiyor" şeklinde konuştu.
"MİLLET AK PARTİ İKTİDARINA ŞÜKREDİYOR"
Elitaş, ekonomik istikrar sebebiyle milletin AK Parti iktidarına 'şükrettiğini' ifade ederek, milletin kaynaklarını iyi değerlendirmeyen, hesap verme sorumluluğu hissetmeyen hükümetlerin bunun sonuçlarına katlanacağını söyledi. Elitaş, "2008'de yaşanan yüzyılın en büyük krizinin olduğu süreçte bizden önceki iktidarlar olsaydı Türkiye İzlanda'nın konumuna düşüp belirli değerlerini pazarlama noktasına gelecekti" dedi.

"BAŞBAKAN, IMF'YE DURACAĞI YERİ GÖSTERMİŞTİR"
AK Parti Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Bülent Gedikli de, Türkiye'nin küresel krizden en az etkilenerek çıktığını anlatarak, "Türkiye'nin daha da kötü durumlara düşeceğini düşünen felaket tellallarının kötümser senaryoları ellerinde kalmıştır. Ekonomik krizin siyasal istikrarı bozmasını bekleyenler hayal kırıklığına uğramıştır" ifadelerini kullandı.
Türkiye böyle büyük bir felaketi kazasız belasız atlattıysa, AK Partinin siyasi vizyonuna bakmak gerektiğini ifade eden Gedikli, "Sağlam bir siyasi irade, dünyayı iyi okuyan, ülkemizin bütün imkanlarını dünyaya iyi hissettiren bir iktidar iş başında olmasaydı kim bilir şimdi hangi uçurumdan yuvarlanacaktık" diye konuştu.
Krizi yönetmenin başlı başına bir marifet olduğunu belirten Gedikli, şunları kaydetti:
"Eski dönemler devam etseydi, böyle bir krizde yalvar yakar IMF'ye gidilirdi. IMF'den temin edilecek kaynağa göre tutum belirlenir, buna uygun reçetelerle ülke yeni bir meçhule doğru yol alırdı. Oysa bu sefer milletine inanan, milletinden güç alan bir hükümet önderliğinde kriz başarıyla yönetilmiştir. Bu krizde IMF karşısında ilk kez komplekssiz bir duruş sergilenmiş, cumhuriyet tarihinde ilk defa bir başbakan, Başbakanımız IMF'ye duracağı yeri göstermiştir. Bu krizde bu olmuştur. Bu yüksek bir idealin, siyasi bir kararlılık ve millete duyulan güvenin sonucudur."

MHP'Lİ YILDIZ GENEL KURULU TERK ETTİ
Gedikli'nin konuşması sırasında zaman zaman laf atan MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız, "8 yıldır aynı şeyi söylüyorsunuz" diyerek Genel Kurul salonunu terk etti. MHP sıralarından itirazlar devam ederken Gedikli, "İsterseniz 2001 yılına gidelim. Merkez Bankası'nın o dönemde sattığı ucuz dövizlere gidelim. Nasıl satmış? Nasıl olmuş? İsterseniz onlara kadar gidelim. Daha sonra o hükümetin yaptığı kanun değişikliklerine bir bakalım. Bunları söylemeden elbette bu konuşmaları yapamazsınız" dedi.
MHP'li bir milletvekilinin 'Dedikodu yapmayın' diye bağırması üzerine ise Gedikli, "Dedikodu değil, bunlar sabit. Yargı kararları var. Yapılan çalışmalar hakkında, o dönemde satılan dövizler hakkında. Değiştirdiğiniz kanun da ortada" dedi. Gedikli, geçmişte vergiler artırılırken, iktidarları döneminde yatırımların artırıldığını söyledi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakanın krize teşhis koyduğunu ve 'Kriz bize teğet geçecek' dediğini ve haklı çıktığını vurgulayan Gedikli, "Buna var mı itirazınız? Krizlerinde neler olduğunu gayet iyi biliyoruz. Krize teşhis bile koyamadınız. Krizin altında kaldınız. Biz bu krizde IMF'den borç almayı bırakın, 23,5 milyar dolardan, 6 milyar dolara kadar borcu düşürdük. O dönemde sizin IMF'ye yaptığınız borçları ödedik" şeklinde konuştu.
MHP'ye, "Muhalefet olarak siz bu duruşa alışık değilsiniz. Yapılanları anlamakta zorluk çektiniz" diye seslenen Gedikli, "Bu krizdeki anlayışsızlığınızı mazur görüyoruz. Çünkü ilk kez böyle bir hükümet, böyle bir başbakan gördünüz. Bu krizlerde farklı bir durum daha vardı. Diğer krizlerin bedelini fakir fukaraya ödettiniz. önceki hükümetlerin yaptığı budur. Fırsatçılar servetlerine servet kattı. Acele etmeyin, borçlara da geleceğim, sıcak paraya da geleceğim. Siz fırsatçılarına servetlerine servet kattırdınız. Stokçulara, dövize, faize oynayanlara para kazandırdınız. Yaptığınız buydu" dedi.
Türkiye'nin dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu belirten Gedikli, "Bu büyümeyi, 8,9'luk büyümeyi 'kriz Türkiye'ye teğet geçmedi' diyenlerin kulağına küpe olarak takıyorum" diye konuştu.
Gedikli, MHP sıralarına dönerek, "Popülizme ihtiyaç duymuyoruz. Ama 3 Kasım'dan önce yapılan popülizmi de çok iyi biliyoruz. Keşke vakit olsa da bunları anlatsak, o dönemde yapılan yağmaları anlatsam, banka hortumlamalarını anlatsak, teşvik yağmalarını anlatsak, banker yağmalarını anlatsak... Neler görürsünüz orada neler?" demesi üzerine MHP'li bir vekil, 'Yağmanın daniskasını siz yaptınız' diye bağırdı. Gedikli de, "3 Kasım öncesine 'popülizm' demekle lütuf yaptım tabii. Yağma dememiz lazım, ne popülizmi" yanıtını verdi.