'GAP'tan sonraki en büyük yatırımı yaptık'

Hayat verdiği projelerde 'su teması'nı ana fikir olarak kullanan Sinpaş Yapı, İstanbul, Bursa, Ankara ve ...


Hayat verdiği projelerde 'su teması'nı ana fikir olarak kullanan Sinpaş Yapı, İstanbul, Bursa, Ankara ve Muğla'dan sonra şimdi de bu temayı Antepia adıyla Gaziantep'e taşıdı. Projenin en iddialı noktalarından biri ise 75 bin metrekarelik biyolojik gölet.Proje, bölgeye getireceği pek çok ilkle de önem taşıyor. Bunlar arasında golf sahası ve yelken kulübü ilk dikkati çekenler arasında.
Sinpaş Yapı ve Nakıboğlu ailesinden Taner Nakıboğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Paralel Yapı tarafından hayata geçirilecek Antepia projesi, bölgenin en büyük ve ilk temalı konut projesi olarak nitelendiriliyor.

5 bin kişiye istihdam
Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, Antepia'yı bölgenin en büyük ve ilk temalı konut projesi olarak nitelendirdi. Antepia'nın şehrin yanı sıra bölge için de yepyeni bir hayatın kapılarını açacağını ifade eden Çelik, projeyi, GAP'tan sonraki en büyük yatırımı olarak değerlendirerek şöyle devam etti: "Burası bölgenin ilk ve en büyük konseptli konut projesi olma özelliğini de taşıyor. Projenin yatırım değeri ise 1.2 milyar dolar. Yaklaşık 5000 kişiye istihdam olanağı sağlayacak."
Bu yatırım için Gaziantep'i seçmelerindeki nedenlere değinen Çelik, şehrin, Suriyeyi'de içine alan bölgenin ekonomik başkenti durumuna eriştiğini ifade ederek, "Şehirde en çok tercih edilen yatırım aracı ise gayrimenkul. Gaziantep'te, ayrıca lüks konut için büyük bir potansiyel ve talep de bulunuyor" dedi. 

Proje oksijen üretecek
Antepia'nın özellikleri hakkında da bilgi veren Ahmet Çelik, toplamda 1 milyon metrekarelik alana kurulan projede 560 bin metrekarelik bölümün peyzaj, göl kenarı boyunca uzanan fıstık ve meyve ağaçlarında oluşan koru, mesire yeri, parklar, golf sahası ve konut bahçelerinden oluştuğunu ifade etti.
Biyolojik gölete de dikkat çeken Çelik, "İçinde barındırdığı suyu temizleyen ve aynı zamanda oksijen üreten bitkileriyle doğayla iç içe bir yaşam sunuyor. İlk etapta toplam 75 bin metrekarelik göletin 32 bin metrekaresi yer alacak" diye konuştu.

Fiyat 1.8 milyon TL'ye ulaşıyor
Taner Nakıboğlu,  1.2 milyar dolarlık yatırım değerine sahip olan projede konutların yüzde 45'inin tanıtıma çıkmadan satıldığını belirtti. Gazianteplilerin yaşam tarzına uygun tasarlanan projedeki daireler, fiyatları ve ödeme planı şöyle:
-  Dairelerin büyüklükleri 117 ile 544 metrekare arasında değişiyor. 
-  Daireler 2+1'den 7+2'ye kadar uzanan 10 daire çeşidi söz konusu. 
-  Toplam konut sayısı 3 bin 470. 
-  Beş ayrı etapta satışa çıkacak projenin ilk etabı Mart 2013'te teslim edilecek.  
-  Daire fiyatları ise 156 bin TL ile 1 milyon 800 bin TL arasında. 
-  Satışlar banka kredili veya şirket bünyesindeki özel ödeme koşullarıyla vadeli olarak gerçekleştiriliyor.

Hem golf hem yelkenli
Sinpaş GYO'nun yurdun güneydoğusundaki bu yeni projesi, sosyal yaşam alanlarıyla da dikkat çekiyor. 
-  1 milyon metrekarelik alana kurulan projede 560 bin metrekarelik bölüm peyzaj, göl kenarı boyunca uzanan fıstık ve meyve ağaçlarında oluşan koru, mesire yeri, parklar, golf sahası ve konut bahçelere ayrıldı. 
-  Projenin en iddialı yanlarından biri toplam 75 bin metrekarelik biyolojik gölet.

 

Türkler Bağdat'a 75 bin konutluk şehir koruyor
Irak'ta Bağdat yakınlarında kurulması planlanan 'Bağdat New Sadr City' projesinde en iyi teklifi Türk inşaat firmaları verdi. Altı Türk firmasının girişimiyle kurulan Türk Şirketler Grubu ortaklarından Koçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İnşaat  Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Konut ve diğer sosyal donatıları ile Bağdat yakınlarına Trabzon büyüklüğünde bir şehir kuracağız" dedi. 

50 firma dosya bitiremedi
Koçoğlu İnşaat, Kur İnşaat, Kazova, Tarmaş, Ulubol ve İşkaya isimlerinden oluşan Türk Şirketler Grubu'nun, diğer adıyla 'Bağdat Yeni Sadr Şehri'  projesi için teklifi ise 11 milyar 285 milyon 898 bin dolar oldu. Grubun inşaatı tamamlama süresi olarak verdiği tarih de 47.5 ay oldu.
Bağdat Metropolü'nün hemen yanında planlanan söz konusu şehir çalışmasının 75 bin konutun yanı sıra üniversite, sokak, otobüs durağı, cami, kütüphane, polis karakolu gibi sosyal donatıları da kapsadığını belirten Şükrü Koçoğlu, "Konut ve diğer sosyal donatıları ile Bağdat yakınlarına Trabzon büyüklüğünde bir şehir kuracağız" dedi.
İhalede yaşadıkları serüven hakkında konuşan Şükrü Koçoğlu, Bağdat'ta gerçekleştirileek bu proje için dünyanın çeşitli ülkelerinden 50'ye yakın firmanın dosya aldığını söyleyerek, "Fakat süre, dört ayla sınırlı olması nedeniyle birçok firma projeyi yetiştiremedi" diye konuştu.

'Bu proje Çin'in tahtı için fırsat'
Ortaklıklarının büyük bir azim ve gayret ile projeyi yetiştirdiklerini ve  ihale girdiklerini ifade eden Türk Şirketler Grubu ortaklarından Şükrü Koçoğlu, söz konusu ihale ile Türk firmalarının,  müteahhitlik piyasasının dünyadaki yerini biraz daha perçinlemiş olduğunu söyledi. 
Koçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu iş için devlet desteği şart. Bunun gibi bir iş daha alırsak dünyada en fazla iş alma konusunda Çin'i geçip birinciliğe oturacağız. Belki de bu işle birinci sıraya bile oturabiliriz. Şu anda Çin'den sonra ikinci sıradayız, üçüncü sırada ABD var.
Yurtdışı  müteahhitlik sektörü yıllık iş yapmada kriz öncesinde 23 milyar doları görmüştü.  Bu miktarın neredeyse yarısı tek bir işle alınmış olacak."  

 

Para havayı ısıtmayacak
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, artık, asgari düzeyde enerji tasarrufu sağlamayan binaların ruhsat alamayacaklarını ifade etti. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nin  (İZODER) ilkini düzenlediği 'Bir Enerji Stratejisi: Yalıtım' konferansında konuşan Kıraç, 1 Ocak'tan itibaren yeni yapılacak tüm binalar için zorunlu bir yönetmelik olarak yürürlüğe girecek olan uygulamanın aslında bir sistem bütünü olduğuna dikkat çekti.  Kıraç, şöyle devam etti: "İZODER ile stratejik bir işbirliği yaptık.  BEP-TR yazılım programı geliştirildi. 1 Ocak'ta yeni bir sistem geliyor. Artık, yazılım da ruhsatla birlikte yürütülecek."
Uygulamanın enerji kimlik belgesi vermenin ilk adımını oluşturacağını belirten Kıraç, eski binalar için iseuygulama tarihinin 2017 olacağını söyledi.

 

Dönüşümde maça 5-0 mağlup başladık
Kentsel dönüşümün ilk adımı olarak depremde zarar görme ihtimali olan binaların yıkılma zorunluluğunu gösteren Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, bu yolla kentin çehresinin 15-20 yılda değişebileceğini kaydetti. Özyurt, "Binalar yıkılırak yerlerine planlı şehirler kurulmalı. Böylece çarpık kentleşmeyi engellemenin yanı sıra tarihi  ve kültürel miras da korunur. Ancak, buu tecrübenin önce devlet daha sonra özel sektör eliyle hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Halk aktif olsun
Dönüşüm bölgelerinde ruhsat, harç muafiyeti, KDV'nin iadesi, imar hakkını artırma gibi kolaylıklarla inşaat maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydeden Özyurt, halkın dönüşümde aktif rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Özyurt, "Platformlar kurulmalı  ve nelerin nasıl yapılacağı konuşulmalı. Yerel yönetimler ve kurumlar arasında fikir birliği olmaması kayba sebep olur" dedi. 
Fay haberleri yerine İstanbul'un deprem dönüşümünün gündeme getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Özyurt,  "Kentsel dönüşüm kavramı daha Türkiye'de başlamadan 5-0 mağlup maça başladı. Kentsel dönüşüm siyasi malzeme olarak kullanılmamalı.  Sulukule ve Tarlabaşı projeleri olumsuz bir şekilde yansıtıldı. Zeytinburnu ve Küçükçekmece'deki gibi halkın ve yerel yönetimlerin konuya sahip çıkması şart " dedi.

Tamer Özyurt'un dönüşüm reçetesi:

1- Dönüşüm, demografik ve sosyolojik sonuçlara yönelik topyekün çözümler barındırmalı.

2- Çevre konusunda kesin yaptırımlar kanunla tesis edilmeli. Yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmeli. Uydu kentler dışında, kent içindeki çarpık kentleşmiş bölgelere el atılmalı.

3- Mali düzenlemeler yapılmalı. Anıtlar Kurulu, daha hızlı ve esnek gerçekçi kararlar almalı.

 

GS, Riva projesinde uzatmaları oynadı
Galatasaray Spor Kulübü, Riva'da  gerçekleştireceği 840 villalık projeyi inşa edecek firma seçiminde uzatmalara gitti. Seçimini 10 Aralık'ta açıklayacağını duyuran kulübün yeni tarihi 24 Aralık 2010 oldu.
Galatasaray Spor Kulübü Yöneticisi Işın Çelebi, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, Riva projesi için için 23 firmanın dosya aldığını, bunlardan 10'unun ön yeterliliği geçtiğini anlatmıştı. Teklifleri aldıktan sonra yeniden masaya oturulacağını dile getiren Çelebi, ön yeterliliği geçen isimleri ise Soyak, Sur Yapı, Kuzu, Acarlar, Bahadır İnşaat, Abarlar, Kayalar, Yamata, Çelikler ve Uzunlar olarak ifade etmişti.
Çelebi, açıklamasında 10 Aralık'ta yapılacak seçimde, firmalara üç ana sorunun yöneltileceğini dile getirerek şöyle konuşmuştu: "Hasılatınız ne olacak? Yapacağınız hasılattan Galatasaray'a ne kadar ödeme yapacaksınız? Bunun ne kadarını peşin vereceksiniz?"
Işın Çelebi, bu projenin kulübün 50 yıllık teminatı olduğunu belirterek,  projeden 250 ile 300 milyon dolar arasında bir hasılat beklediğini söylemişti.