İsrailli top modelin 'ilkel' tanımlaması Mısır'ı ayağa kaldırdı

İsrailli top model Bar Refaeli'nin Mısır'ı 'ilkel bir yer' olarak tanımlaması Mısır basınında sert tepkilere sebep oluyor. Ülkenin en önde gelen muhal

İsrailli top model Bar Refaeli'nin Mısır'ı 'ilkel bir yer' olarak tanımlaması Mısır basınında sert tepkilere sebep oluyor. Ülkenin en önde gelen muhalif gazetelerinden Düstur, Refaeli'nin Mısır turizmine zarar vermek isteyen İsrail'in başlattığı hamlelerin bir parçası olduğunu öne sürdü.

Mısır iki haftadır, köpek balıklarının turistlere yönelik gerçekleştirdiği saldırıları konuşuyor. Bazı Mısırlı yetkililer köpek balıklarının İsrail tarafından Mısır sahillerine bırakıldığını iddia etmişti. Saldırılar sırasında Alman bir turist hayatını kaybederken, 3 turist de yaralanmıştı.

Refaeli iki hafta önce Amerikalı ünlü aktör Leonardo di Caprio ile birlikte tatil için Mısır'ı ziyaret etmiş ve ardından da İsrailli gazetecilerin "Mısır'ı tekrar görmek ister misiniz?" yönündeki sorusuna "Çok ilkel bir yer." şeklinde cevap vermişti.

Refaeli'nin sözlerine geniş yer veren Mısır basını, köpek balığı saldırıları ile eş zamanlı olarak Mısır'ı 'ilkel' olarak adlandıran İsrailli top modelin açıklamalarının aynı zamana denk gelmesinin tesadüf olamayacağını öne sürüyor.

Mısırlı bazı diplomatlar da Refaeli'ye sert tepki göstererek, bu tür beyanatların iki ülke ilişkilerine zarar vereceğini belirtiyor.

İsrailli diplomatlar ise Refaeli'yi susturmalarının mümkün olmadığını öne sürerek, onun açıklamalarının gerçek dışı olduğunu ifade ediyor.

Köpek balıklarının gerçekleştirdiği saldırıların, Mısır'da 2000'li yılların başında gerçekleşen terör saldırılarından daha fazla ülke turizmine zarar verdiği belirtiliyor. Ülkeye her yıl gelen 2 milyondan fazla Rus turistin sayısında yüzde 20'lik bir düşüş olduğu belirtiliyor.

Mısır gayri safi milli hasılasının yüzde 11'ini oluşturan turizmden Mısır geçtiğimiz yıl 10,5 milyar dolarlık bir gelir elde etmişti. İsrailli turistler de Mısır turizminin en önemli ayaklarından birini teşkil ediyor. İsrailli turistler Mısır'ın Kızıldeniz sahilindeki tatil beldelerine vizesiz olarak girebiliyor.