Yazıcı'dan Haberal kararı yorumu

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Yargıtay'ın hâkimlerle ilgili tazminat kararına ilişkin olarak, "Bu olayı i...


Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Yargıtay'ın hâkimlerle ilgili tazminat kararına ilişkin olarak, "Bu olayı irdelediğimizde çok geniş delil takdirine sahip ceza hâkimlerinin, ceza savcılarının baktıkları işlemlerin, hukuk yargılaması yapan Yargıtay  tarafından değerlendirilmesini fevkalade yanlış" dedi.
Yazıcı, İstanbul Barosu Genel Kurul Toplantısı'nın ardından, soruları yanıtladı. Yargıtay'ın kararının nihai olduğunu belirten Yazıcı, "Ceza Usul Kanunu'nda, ceza yargılamasında, bütün işlemlere ilişkin itiraz yolları belirlenmiş. Mahkeme heyeti davası açılmamış dosyayı ele alır, tutululuk şartları var mı yok mu, yanlışlık var mı yok mu diye inceler. Özellikle bu somut olayda olduğu gibi, Mehmet Haberal ile ilgili yürütülen işlemlerde, tazminat sonucunu doğuracak şekilde bir değerlendirme yapılmasını yadırgadığımı ifade etmek isterim. Ama mahkeme bir karar vermiş" dedi. Yazıcı şunları söyledi:
"Bu insanların tutukluluk sürelerinin 18 aydır devam etmesi, 'haksızlığa uğradılar tahliye edilsinler' gerekçesini haklı kılmaz. Mutlaka onların orada tutulmasının gerekçesi var. Darbe teşebbüsü başlı başına suç. 'Bunların hiç eylemi yok. Bunları oturup konuştular' demek olmaz. Zaten bunların eylemi olsaydı yargılamayı onlar yapacaktı, mahkemeleri onlar kuracaktı. O zaman iş işten geçmiş olacaktı. Siz bunları yargılayabiliyorsanız, teşebbüs aşamasında kaldıkları için yargılayabiliyorsunuz. Ortada bir plan var. Yani bu planın içerisinde yer almanın da ceza kanununca öngörülmüş bir cezası var. Yani hiç kimsenin kraldan daha fazla kralcı olmaması gerekiyor diye düşünüyorum."  Â