Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Ünlü: Kaçak hayvan girişi var ama abartıldığı kadar değil

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri'ye kaçak yollardan cüzi miktarda kaçak sığırın girdiğini, ancak girişlerin abartıldığı kadar olmad

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri'ye kaçak yollardan cüzi miktarda kaçak sığırın girdiğini, ancak girişlerin abartıldığı kadar olmadığını söyledi. Kayseri'de hayvan leşlerinin etinin satıldığı yolundaki iddiaları kabul etmeyen Ünlü, "Kesinlikle kabul etmiyorum. Alanların gözü yok mu?" diye sordu. İthal etin kaliteli olduğuna dikkat çeken Ünlü, ithal etin piyasaya girmesiyle birlikte bayrama kadar kurban fiyatlarının düşeceğine inandığını söyledi.

MHP İl Başkanı Süleyman Korkmaz ve yönetimi, Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü'yü ziyaret ederek, kamuoyunda sıkça konuşulan et ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Ticaret Borsası Şaban Ünlü, besicinin 4–5 yıldır para kazanamadığını ve köyden şehre göçün olması nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.

Sütün para etmemesi nedeniyle besicilerin hayvanlarını kesime verdiğini kaydeden Ünlü, sütçülüğün gelişmesi için Kayseri'ye süt entegre tesisin kurulmasını istedi.

Hükümetin zaman zaman besiciye destek verdiğini hatırlatan Ünlü, bunun da yeterli olmadığını belirterek, "Besiciliğin ayağa kaldırılması için sütün para etmesi gerekiyor. Kayseri'ye Tarım ve Hayvancılık OSB'si kurulmalı. Yozgat'ta ahır teşviki varken, Kayseri'de ise bu teşvik yok." dedi.

Son günlerde Kayseri'deki et ile ilgili iddialara da açıklık getiren Ünlü, Kayseri'ye cüzi miktarda olsa da kaçak hayvanın girdiğini kabul etti. Denetimleri daha önceden belediyelerin yaptığını, ancak son zamanlarda denetimin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na geçtiğini hatırlatan Ünlü, denetimlerin devam ettiğini, Kayseri'de günde 200 canlı ithal hayvanın kombinada kesildiğini kaydetti.

Et fiyatının gerilediğini kaydeden Ünlü, " Kayseri'ye iki türlü et geliyor. Biri Uruguay'dan diğeri ise Polonya, Almanya ve Avusturya'dan. Şu anda etin kilosu 12 liradan kesiliyor. 29 Ekim'den sonra stoklar dolmaya ve etin fiyatı düşmeye başladı. Bayramdan sonra da düşer." açıklamasında bulundu.

Yerli etin kilosunun 16 liraya gerilediğini belirten Ünlü, koyun etinde bir değişim olmadığını ifade etti. Ünlü, " Koyun etinin kilogramı 20 liradan kesiliyor." diye konuştu.

Avrupa'da hayvanların daha ucuz olduğunu ancak Türkiye'de fiyatların tavan yaptığını öne süren Korkmaz, "küçükbaş hayvan fiyatları Avrupa'da 370 lira iken Türkiye'de fiyatlar ise 800 ile bin lira arasında. Yerli besicinin desteklenmemesi nedeniyle et ithal ediyoruz." dedi.

Et ve Balık Kurumu (EBK)'nun kapanmasını da sorgulayan Korkmaz, kurumunun halen çalışması halinde et sıkıntısı çekilmeyeceğini de iddia etti. Hükümetin besiciyi desteklemediğini savunan Korkmaz, Kurban Bayramı'nda çoğu insanın yüksek fiyatlar nedeniyle kurban kesemeyeceğini savundu.