Ebeveyn İzleme Platformu çalışmalarına pilot ilde başladı (Özel)

Ebeveyn İzleme Platformu ile ilgili çalışmalar İstanbul'da pilot olarak başladı. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "Amacımız kimseyi üzmek değil; çocuk

Ebeveyn İzleme Platformu ile ilgili çalışmalar İstanbul'da pilot olarak başladı. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "Amacımız kimseyi üzmek değil; çocuk ve gençlerimizin daha sağlıklı bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmak. Hepimiz aynı taraftayız, farklı taraflarda değil." dedi.

Devlet Bakan Selma Aliye Kavaf, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Ebeveyn İzleme Platformu'nda gelinen noktayla ilgili açıklamalarda bulundu. Geçen sene tam yemek saatinde yayınlanan Aşk-ı Memnu dizisinin kamuoyunu rahatsız eden sahnelerle gündeme gelmesini ve RTÜK Başkanı ile yaptığı görüşmeleri hatırlatan Kavaf, "Ben o zaman RTÜK'e şunu önermiştim: RTÜK'ün içerisinde sosyolog ve psikologlardan oluşan bir heyet oluşsun ve dizi-film veya kamuoyunda nasıl bir tepki yaratacağı kestirilemeyen yapımlar önce sosyolog ve psikologlar tarafından incelensin. Muhtelif yaş grupları içerisinde nasıl bir etki yaratacağı tartışılsın ve bu kuruldan tavsiyeler şeklinde bir karar çıksın." diye konuştu. Bunun bir sansür olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Kavaf, "Sonuçta onların izlenimleri de tavsiye niteliğinde yayıncılara iletilecektir." dedi.

"BİR KISIM İNSANLAR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SINIRLAMA OLARAK ALGILADI"

Kamuoyunu yaralayan yayıncılık anlayışıyla ilgili bazı açıklamalarının ardından destek verenler olduğu gibi sert eleştirilerde bulunanların da olduğunu söyleyen Kavaf, şöyle devam etti: "Hükümetin bakanı olarak bunu dillendirdiğimde bir kısım insanlar bunu hükümetin basın özgürlüğüne getireceği bir sınırlama olarak algıladı. Onun üzerine düşündükş kamuoyu rahatsızlığını bize iletiyor, sorumluluk makamı olarak bizi görüyor. Bu doğru bir şey, ama biz bununla ilgili bir adım attığımızda özgürlükler konusu dile getirilerek konu farklı bir boyuta çekiliyor. O zaman kamuoyu rahatsızlığını ilgili makamlara iletirse, biz aradan çekilirsek daha sağlıklı bir iletişim olur diye düşündük."

Bu çerçevede Ebeveyn İzleme Platformu fikrinin oluştuğunu aktaran Kavaf, benzeri uygulamaların ABD'de de bulunduğunu söyledi. Aile Araştırma Kurulu'ndan iki personelin ABD'ye giderek burada incelemelerde bulunduğunu kaydeden Kavaf, "Biz de burada böyle bir mekanizmayı nasıl oluşturabiliriz, nasıl işletebiliriz diye iki toplantı yaptık. Aile Araştırma Kurumu'nun Danışma Kurulu var. Bu Danışma Kurulu'ndan birini buna ayırmıştık. İkincisini de Sivil Toplum Örgütleri ve medya temsilcileriyle geçtiğimiz günler içerisinde yaptık."

"PLATFORMDA MEDYA TEMSİLCİLERİ, REKLAM VEREN VE ALANLAR DA BULUNACAK"

Platformun bir üst yönetimi olacağını kaydeden Kavaf, illerde de temsilcileri olacağı bilgisini verdi. Kavaf, "Başlangıçta bölgesel olacak, aynen bir sivil toplum örgütü yapılanması gibi. Bu da sivil bir örgütlenme olacak ve onlar kamuoyunun bu konudaki tepkilerini toparlayarak üst yönetime, üst yönetim de ilgili mercilere bildirecek." dedi.

Kavaf, üst yönetimde sivil toplum örgütleri, medya temsilcileri, reklam verenler, reklam alanlar ve yönetmenlerin de bulunacağını söyledi.

Platformun ne zaman hayata geçeceği konusundaki bir soru üzerine Kavaf, "Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir taraftan da bu çalışma sürecine destek veren arkadaşlarımız daha küçük, lokal bazda bu çalışmayı yapıyorlar... Pilot olarak uygulanıyor." şeklinde konuştu.

Kavaf, "İl olarak belli bir yer var mı?" şeklindeki soruya ise "Sadece İstanbul da diyebilirim." cevabını verdi. Hangi konularda çalışma yapılacağı ile ilgili Kavaf; "Şiddeti özendiren, şiddeti meşrulaştıran, evrensel ahlaki değerlere uygun olmayan ve insanlık onurunu zedeleyen bütün görüntüler için geçerli." diye konuştu.

Platformun sivil toplum örgütü gibi çalışarak yüz yüze görüşmeler yapacağını belirten Kavaf, "İllerde ya da bölgesel anlamda oluşacak ekipler, kamuoyunun bu konudaki tepkilerini toparlayacaklar." dedi.

"AMACIMIZ KİMSEYİ ÜZMEK DEĞİL, HEPİMİZ AYNI TARAFTAYIZ"

Platformun bir yaptırımı olup olmayacağı konusunda Bakan Kavaf, "Kamuoyu baskısı." cevabını verdi. Kavaf bu konuda hassasiyeti olan üreticilerin de ürünlerinin reklamlarını bu tip filmlerin arasına vermeyerek, kamuoyu tavrı sergileyebileceğini söyledi.

"İstanbul'da pilot olarak başlayan çalışma kapsamında üreticiler de var mı?" sorusu üzerine Kavaf, "Daha ikinci toplantıyı yaptık. 22 kişilik bir toplantıydı. Önümüzdeki süreçte onları da dahil edeceğiz." ifadesini kullandı. Bunun bir başlangıç olduğunu dile getiren Kavaf, "Önümüzdeki günlerde hem o bölgelerdeki yapılanmaları gerçekleştirecek hem de sürecin içerisinde olması gereken diğer sektör temsilcilerini de almak suretiyle diğer toplantıyı yapacağız." dedi.

Platformun ülke genelindeki yapılanmasını ne zaman bitireceği konusunda ise Kavaf, "İnsanlar gönüllü olarak bu çalışmalara katılıyorlar. Net bir takvime bağlamak doğru olmaz." şeklinde konuştu. "Amacımız kimseyi üzmek değil." diyen Kavaf, sözlerini şöyle tamamladı: "Hepimiz aynı taraftayız aslında. Kamuoyunun ve toplumun hassasiyetlerini dikkate almak, çocuk ve gençlerimizin ruhen daha sağlıklı insanlar olarak yetişmesine katkıda bulunmak amacımız. Aynı taraftayız, farklı taraflarda değiliz."