XIşını nedir? Google X ışınına özel doodle çalışması

X ışını için Google doodle değiştirdi.X ışını için Google doodle logosu yaparak herkesi şaşırttı. Google X ışını bulunuşunun 115. yaş gününü logo değiştirerek kutladı. X ışını doodle tasarımına tıklayınca X ışını hakkındaki bilgilere ulaşıyorlar.X ışını nedir? X ışını hakkında detaylı bilgiler.

XIşını nedir?  Google X ışınına özel doodle çalışması
Google, X ışını için hazırlanan logo, buluşun aslında ne kadar değerli olduğunu, bir kez daha hatırlatmış oldu.X-ışını bulunuşunun 115. yılı şerefine Google özel doodle hazırladı. X ışını Google logosu Google'a girenlerde merak konusu oldu. X-ışını nedir? X-ışını hakkında detaylı bilgiler.İnsanlık tarihinde toplumlar için önemli olan olay ve kişileri zaman zaman anan Google, ziyaretçilerini birkez daha şaşırttı.Google X ışını için logosunu değiştirdi.X ışının bulunuşu için Google özel logo hazırladı.

X ışını astronomisi, dış uzaydaki X ışını kaynaklarının incelenmesini konu alan bir bilim dalıdır. X ışınları Dünya atmosferinde soğurulduğundan yerdeki aletlerle kolayca toplanıp gözlemlenemez. Bu nedenle X ışını teleskoplan ve algılayıcıları roketlerle, balon*larla çok yükseklere çıkartılır yada bir uyduyla Dünya yörüngesine oturtulur. X ışını astronomisiyle, aralarında yıldızların, super*nova kalıntılarının ve kuvazarların da bulun*duğu binlerce X ışını kaynağı ortaya çıkartıl*mıştır. Kuğu X-1 adı verilen güçlü ve önemli bir X ışını kaynağının, görünmeyen yoldaşıyla birlikte ortak bir kütle çekimi merkezi çevresinde dolanan, görünür bir yıldız olduğu sanılmaktadır. Yoldaşının görünür yıldızdan madde çeken bir kara delik olduğu ileri sürülmüştür. Bu varsayıma göre, yıldızdan çekilen madde kara delikte yok oldukça, kara delik X ışınları salmakta ve astronomlar da bu ışınları gözlemlemektedir.

X IŞINI FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

X IŞINI VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ


XIşını nedir?  Google X ışınına özel doodle çalışması

XIşını nedir?  Google X ışınına özel doodle çalışması

Doğadaki görünür ışık yada radyo dalgalarına benzeyen bir elektro magnetik ışınım biçimidir. Öbür ışınım türleri gibi X ışınları da, boşlukta (vakumda) yol alabilen ve ancak bazı maddelerin içinden geçebilen enerji dalgalarından oluşur. X ışınları gözle görülemez ve elektro magnetik tayfın moröte*si ışınları ile gamma ışınları arasında kalan kesiminde yer alırlar. X ışınlarını 1895'te, Alman bilim adamı Wilhelm Conrad Röntgen keşfetti. Bu yüzden bu ışınlara Röntgen ışınları da denir. Röntgen, havasının çoğu boşaltılmış bir vakum lambasının için*den geçirdiği elektrik akımıyla deney yapar*ken iki olay gözlemledi. Bunlardan birincisi, katottan (eksi kutup) anota doğru, çok küçük parçacıklardan oluştuğu düşünülen ışınların aktığı ve bu ışınların lambanın öbür ucuna sıvanmış fosfor katmana çarptığında camda yeşil bir flüorışıma yarattığıydı. Aslında bu, o dönemde bilinen bir olguydu.

Kendisine bugünkü ününü kazandıran öbür gözlemi ise Röntgen'in, akım geçişi sırasında vakum lambasında garip bir ışınımın oluştu*ğunu bulmasıydı. Deneyi yaptığı tezgâhın üzerinde, lambanın yakınlarında, baryum platinosiyanür bileşiğiyle kaplı bir ekran vardı; lamba siyah kâğıtla kaplı olduğunda bile bu ekranın üzerinde bir flüorışıma oluşuyordu., Röntgen bu ışımaya, lamba üzerindeki yeşil flüorışıma bölgesinden siyah kâğıdı geçip gelen ışınların yol açtığı sonucunu çıkardı. Ayrıca, lamba ile ekran arasında yer alan cisimlerin gölgelerinin de ekranın üzerine düştüğünü fark etti ve buradan da bu ışınların bazı maddelerden siyah kâğıttaki kadar kolay geçmediği sonucuna ulaştı. Bu çalışmasıyla 1901'de ilk Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Röntgen, bu yeni ve gi*zemli ışınlara X ışını adını verdi. Röntgen, katottan gelen ışınların çarptığı herhangi bir katı cismin X ışınları saldığını da buldu. Katot ışınlarının, elektron adı verilen çok küçük parçacıkların akışı olduğu daha sonra ortaya çıkarıldı. Lambaya katot ışınlarının akış yolu üzerine metal bir hedef yerleştirildiğinde, hareket halindeki elektron*ların aniden durdurulması sonucunda oluşan X ışınlarının miktarı, bu elektronların yalnız*ca lambanın çeperlerine çarpmasıyla ortaya çıkan X ışınlarının miktarından çok daha fazla olduğu da sonradan bulundu.Kaynakwh webhatti.com:

X ışınlarının elektro magnetik enerji dalga*ları olduğu ancak 1912'de kanıtlandı. Işık ya da radyo dalgalarına benzemekle birlikte, X ışınlarının dalga boyu öbür elektro magnetik ışınım biçimlerininkinden çok daha kısa*dır. X ışınlarının dalga boyu 1 nanometrenin onda biri ile 100 nanometre arasında değişir. (1 nanometre 1 metrenin milyarda 1’idir.) X ışınları ayrıca çok yüksek enerjiye sahiptir. Bu ışınların maddenin içine işleyebilmesi de bu özellikten kaynaklanır.


X-ışınlarının diğer adı Röntgen ışınlarıdır. X-ışınları 0.125 ile 125 keV enerji aralığında veya buna karşılık, dalgaboyu 10 ile 0,01 nm aralığında olan elektromanyetik dalgalar veya foton demetidir. X-ışınları 30 ile 30.000 PHz (1015 hertz) aralığındaki titreşim sayısı aralığına eşdeğerdir. X-ışınları özellikle tıpta tanısal amaçlarla kullanılmaktadırlar. X-ışınları 1895'de Wilhelm Röntgen tarafından bulundu. X ışınlarını bulan Wilhem Röntgen X ışınlarını tesadüfen bir deney yaparken bulmuştur. X ışınları ışığa benzeyen fakat gözle görülmeyen, oldukça delici özellikli bir salınımdır.

X ışınları 19. yüzyılın sonunda Röntgen tarafından bulundu . X ışınları havası boşaltılmış lambaların (Crookes lambası , akkor katotlu lambalar vb .) dışında da yayılırlar . X ışınları Ampul yüzeyinin katot ışınlarıyla bombardıman edilen kısımlarında meydana gelirler . Röntgen bulduğu bu ışınların yapısını bilmediğinden bunlara X adını verdi . X ışınları yaygın olarak x ışını tüplerinde ve son zamanlarda büyük hızlandırıcılarda (senkrotron ışıması) üretilmektedir . X ışınları özellikle madde içine girme özellikleri bakımından kullanılır.

Normal ışık gibi X ışıması da ,atomun bir elektronunun bir halden daha düşük enerjili bir başka hale hale kuvantal bir geçiş yaptığı bir atom sürecinden kaynaklanır.X ışınlı bir lamba,bir elektron kaynağı (katot),bu elektronları hızlandırıcı bir düzenek ve elektronları frenliyerek X ışınları yayım kaynağı vazifesi gören madeni bir engel veya bir antikatotu bulunan basıncı düşürülmüş bir kaptan meydana gelir.X ışınlarının yayılma hızı ışık hızıdır.X ışınlarının frekansı çok büyüktür.RADYOGRAFİ: Yalnız X ışınlarını geçiren bir kutudaki hassas bir film üzerinde X ışınlarının iz bırakması ve bu özellikten faydalanarak resim çekilmesidir

X ışını için Google doodle değişti. İnsanlık tarihinde toplumlar için önemli olan olay ve kişileri zaman zaman anan Google, ziyaretçilerini birkez daha şaşırttı.Google önemli günlerde olaylarda buluşlar ve kişiler için yayıladığı logolara dün akşam bir yenisini ekledi.X ışını için Google doodle logosu yaptı.Google X ışını bulunuşunun 115. yaş günü dolayısı ile yeni tasarım logo yayınlandı. Google.com.tr adresine girenler X ışını doodle tasarımına tıklayınca X ışını hakkındaki bilgilere ulaşıyor.X ışını logosu Google ana sayfasında. Türkiye'den Google.com.tr adresine girenler X ışınını bulunuşunun 115.yılı şerefine Google tarafından hazırlanan doodle ile karşılaştı. Bugün X Işınınların keşfedilmesinin yıldönümü... Röntgen, ondokuzuncu asrın sonlarında X ışınlarını bulduğunda, buluşunun hayatın neredeyse her alanında yaygın olarak kullanılacağını sanırız tahmin bile etmemiştir.Bu gün Google’a girenler x-ışının 115.yılı için hazırlanmış özel doodle’ı gördüler.