Şehit Kemal Özevin'in babası: Diğer komutan da tutuklansın (Özel)

Hakkari'de mayın patlaması sonucu 6 askerin şehit olduğu olaya ilişkin soruşturmada Tuğgeneral Zeki Es'in tutuklanması, şehit ailelerini memnun etti.

Hakkari'de mayın patlaması sonucu 6 askerin şehit olduğu olaya ilişkin soruşturmada Tuğgeneral Zeki Es'in tutuklanması, şehit ailelerini memnun etti. Mayını Tuğgeneral Es'in yerleştirdiğini öğrendiklerinde inanmak istemediklerini ifade eden şehit Kemal Özevin'in babası Halil Özevin, suçlulara gereken cezaların verilmesini istedi. Güvencelerinin devlet olduğunu vurgulayan acılı baba, "Oğlumu teröristler şehit etseydi içimiz daha rahat olacaktı." dedi. Özevin, olayı ortaya çıkaran ses kaydındaki diğer komutanın da tutuklanmasını beklediklerini söyledi.

Hakkari Çukurca'da 27 Mayıs 2009 günü meydana gelen mayın patlamasında 6 asker şehit olmuştu. Genelkurmay Başkanlığı olayın teröristlerin döşediği mayının patlaması sonucu gerçekleştiğini açıklamıştı. Ancak bir süre sonra internete düşen ses kaydında mayının asker tarafından yerleştirildiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu ses kaydında Tuğgeneral Zeki Es, komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'ya mayını kendi elleriyle yerleştirdiğini anlatıyor. Kaya ise böyle küçük hataların olabileceğini belirtiyor.

Bu ses kaydı üzerine harekete geçen şehit ailelerinin şikayeti sonucu başlatılan yargı sürecinde Tuğgeneral Zeki Es'in tutuklandığı ve Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderildiği açıklandı.

Es'in tutuklanması, şehit askerlerin ailelerinin yüreğine bir nebze olsun su serpti. Hukuk süreci başlatan, YAŞ toplantılarında protesto gösterileri yapan aileler, kararın biraz olsun kendilerini rahatlattığını belirtti.

Şehit Kemal Özevin'in babası Halil Özevin, bir buçuk yıl sonra gelen kararı değerlendirdi. Geride bırakılan zaman diliminin hep acıyla, üzüntüyle geçtiğini ifade eden Özevin, "Biz dua ediyorduk 'inşallah teröristler yapmış olsun' diye. İçimiz daha rahat olacaktı. Bize çok bilgi geliyordu olayın bu şekilde olduğuna dair. Ama biz inanmıyorduk. 'İmkansız' diyorduk. Bunların fikirleri başkadır diye düşündüm. Sonunda hakikaten böyle çıktı. Hiç aklımızdan bile geçmezdi. Biz ne bekledik ne çıktı. Ama biz devletimize öncesinde olduğu gibi güveniyoruz. Vatan sağ olsun diyerek, slogan atarak defnettik şehidimizi." dedi.

Ses kayıtlarını dinledikten sonra şaşırdığını anlatan Özevin, "Hatta içimizden akli dengesini kaybedenler de oldu. Nasıl olur bu şekilde? İnanamıyoruz. Ama biz yine de devletimize güveniyoruz. Devletimizin bunları cezalandırmasını bekliyorduk." şeklinde konuştu.

Şehit aileleri ile Ankara'ya gittiklerini hatırlatan Özevin, "YAŞ toplantılarında protesto ettik. İki komutanın da cezalandırılmasını istedik. Bunların görevden alınmalarını istedik. Allah'a şükür yavaş yavaş oluyor. Komutanın biri tutuklandı. Diğerinin de tutuklanmasını istiyoruz. Cezaları ne ise devlet versin. Bizim güvencemiz devletimizdir." ifadelerini kullandı.

BU CEZA AZ

Kararı yeterli bulup bulmadıkları sorulan Özevin, "Yok, daha bu ceza az. Bunların ağır bir cezaya çarptırılmalarını bekliyoruz. Bir daha böyle iş olmasın. Biz bu acıyı yaşamışız başka anne babalar yaşamasın." cevabını verdi.

Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın da tutuklanmasını beklediklerini kaydeden Özevin, insansız hava araçlarının kaydettiği görüntüleri de hatırlattı. Özevin, "Cenazemiz bize geldi. Ondan sonra da kaç tane şehit oldu. Aynı şekilde çok şehit geldi. Devlet görüyor, izliyor. Bu şehitler nasıl oldu? Hepsi soru işareti bıraktı aklımızda. Diğerlerine hiçbir şey yapılmadı. Ses kaydı çıkmasaydı bizimki de aynı şekilde kalacaktı. İnsansız hava araçlarının görüntülerini televizyonlarda izledik. Gidiyor tespit ediyor, haber veriyor. Terörist Türkiye'ye giriyor, askerlere saldırıyor, öldürüyor. Bir Allah'ın kulu bir şey yapmıyor. Tek ben demiyorum. Tüm Türkiye soruyor bu konu doğru mudur yalan mıdır?" dedi.

Diğer ailelerle davayı sonuna kadar takip edeceklerini vurgulayan Özevin, "Ben oğlumu kendim götürdüm teslim ettim. Onlar bana cenazesini teslim etti. Cenazeye birçok bakan, paşa katıldı. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı aradı başsağlığı diledi." diye konuştu.

ŞEHİT CAFER ÇELİK'İN BABASI: BU ADAMLAR ORADAN ALINDI OLAYLAR BİTTİ

Şehit Nail Çelik ise haberi öğrenince acılarının tazelendiğini söyledi. Olayı hatırladıkça k Cafer Çelik'in babasıötü olduğunu ifade eden Çelik, "Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya da tutuklansın. Evladımızı onlara teslim etmişiz. Bu kadar düşüncesizlik olur mu? Şimdi diğer çocuklarımızı onlara nasıl teslim edeceğiz? Evlatlarımızı yediler. Şu ana kadar konunun takipçisi olduk. Bundan sonra da takip edeceğiz. Bizim bu acıyı unutmamızın imkanı yok. Mahkemeye daha önce başvurmuştuk. Bize uzaktan bombadır, şudur budur dediler. Terör dediler kendileri çıktı. Hakkari de zaten bir buçuk senede 64 şehit verildi. Bu adamlar oradan alındı olaylar bitti. Ondan sonra Allah'a şükür bir şehit görmedik. Demek ki var bir şey." şeklinde konuştu.

ŞEHİT ÖMER ADİL YILDIZ'IN BABASI: HİÇ OLMAZSA VİCDANIMIZ RAHAT OLACAK

Şehit Ömer Adil Yıldız'ın babası İsmail Yıldız da adaletin yerini bulmasını istedi. 'Hiç olmazsa vicdanımız rahat olacak diyen Yıldız, "Tutuklanması vicdanımızı rahatlattı. Telefon konuşmasında 'terör diyelim de geçelim' şimdi bizim çocuğumuz terörle karşı karşıya gelip şehit olmadı. Sen mayını göm ve üzerine askerini gönder. Burada bir ihmal var. Yetkili subaylara niye bildirmiyorsun?" dedi.