Moskova'da sürpriz Yukarı Karabağ toplantısı

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Moskova'da Yukarı Karabağ'da gelinen son süreci ele aldı. Moskova'da sürpriz bir şekilde bir araya

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Moskova'da Yukarı Karabağ'da gelinen son süreci ele aldı. Moskova'da sürpriz bir şekilde bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduar Nalbantyan Astrahan zirvesinde ele alınan konuları değerlendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan toplantıyla ilgili yapılan açıklamada, "27 Ekim'de Astrahan'da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşanı Serj Sarkisyan'ın mutabakat sağladıkları konular ele alındı." denildi. Astrahan'da bir araya gelen liderler savaş esirleri ve cesetlerin takası konusunda anlaşma sağlamış ve ilk ceset takası da önceki gün gerçekleşmişti.

Medvedev üçlü görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede 1-2 Aralık'ta Kazakistan'da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zirvesine kadar temel prensiplerin hazır olmasını ümit ettiklerini söylemişti. Azerbaycan'ın işgal altında bulunan toprakları Yukarı Karabağ'da barış için çabaların sürdüğünü ifade eden Rusya lideri, kasım ayında verimli bir çalışma yapılması dileğinde bulunmuştu.

NATO LİZBON ZİRVESİ GÜNDEMİNDEN YUKARI KARABAĞ ÇIKARILDI

Lizbon'da 19-20 Kasımda yapılacak NATO zirvesi gündeminden Yukarı Karabağ sorunun çözümü ile ilgili taslak geri çekildi. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Ermenistan delegasyonu başkanı Karen Avagyan, konunun AGİT Minsk Grubu çerçevesinde görüşüldüğünü, NATO'nun Yukarı Karabağ çözümü ile ilgili planlarını bir kenara bırakması gerektiğini söyledi.

Ermenistan'ın 1988 yılında başlattığı ve 1994'te imzalanan ateşkese kadar süren savaş sonucunda Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si Erivan tarafından işgal edildi. 30 bin kişinin hayatını kaybettiği savaş sonrası 1 milyondan fazla Azeri de göçmen konumuna düştü. AGİT bünyesinde bölgede soruna çözüm bulabilmek için oluşturulan Minsk Grubu (Rusya, ABD ve Fransa) çalışmalarını sürdürüyor.