Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 1 kişi hayatını kaybetti

Gaziantep'te dün gece sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 2 kişiden biri öldü, diğeri ise hastanede tedavi altına alındı.

Sakar

Gaziantep'te dün gece sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 2 kişiden biri öldü, diğeri ise hastanede tedavi altına alındı.

Sakarya Mahallesi Kara Çomak Baba Sokak meydana gelen olayda, Fatih Türkoğlu (17) ile babaannesi Nigar Türkoğlu sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Fatih Türkoğlu'nun bir ekmek fırınında çalıştığı, işe gitmemesi üzerine amcası Ahmet Türkoğlu eve giderek kapıyı çaldı. Kapının uzun süre açılmaması üzerine kapıyı kırarak içeri giren amca Ahmet Türkoğlu, yeğenin cansız bedeni ile karşılaştı. Annesinin de baygın olduğunu fark eden Ahmet Türkoğlu, olayı sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Nigar Türkoğlu'nu Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hayatını kaybeden Fatih Türkoğlu'nun cenazesi ise olay yerindeki incelemenin ardından otopsi yapılmak üzere hastane morguna kaldırıldı. Türkoğlu'nun hastaneye gelen yakınları ise ölüm haberini alınca sinir krizleri geçirdi. Fatih Türkoğlu'nun anne ve babasının ayrılmalarından dolayı babaannesi ile birlikte kaldığı öğrenildi.

"BACA 2-3 AY ARA İLE TEMİZLENMELİ"

Uzmanlar kışın gelmesiyle birlikte artan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı şu önlemlerin alınması gerektiğini belirtti; "Bacalar ve soba boruları odun ve kömür gibi yüksek oranda is ve kurum bırakan yakıt kullanıldığında 2-3 ay ara ile temizlenmeli. Bacalar bina tepe yüksekliğinden en az 50 santimetre daha yüksek olmalı. Soba boruları binaya temas ettirilmemeli, demir kelepçe ile tavan veya duvarlara tespit edilmelidir. Soba yakılırken parlayıcı-patlayıcı madde kullanılmamalı. Soba yanarken soba civarında kolay yanıcı maddeler bulundurulmamalı ve çamaşır kurutulmamalı. Soba boruları zorunlu olmadıkça bölgemizde esen hakim rüzgar yönüne karşı kurulmamalı. Soba borularının hakim rüzgar yönünde olması zorunlu ise dirsek kullanarak baca yönü değiştirilmeli ve boru ucuna döner başlık takılmalı. Özellikle fırtınalı ve yağışlı havalarda vatandaşlarımızın sobalarını kontrollü olarak yakmaları ve söndürmeden uyumamalı. Şiddetli esen fırtınalı gecelerde sobadan sızan gazdan zehirlenerek ölümlere sebep verilmemesi için sobalar mutlaka söndürülmeli. Vatandaşlarımızın kötü hava şartlarında dikkatli olmaları komşularını da sürekli uyarmaları ve kontrol etmeli."