Lüksemburg: Rekabet değil işbirliği zamanı

Küresel fon piyasasının ABD'den sonraki ikinci en büyük markası olan Lüksemburg, sıcak paranın mıknatısı haline gelen Türkiye ile işbirliği arayışına girdi.


FİNANS SERVİSİ
ABD’den sonra dünyanın en büyük fon piyasası olan Lüksemburg, küresel kriz sonrası dünyanın en hılzı büyüyen ve sıcak paranın mıknatısı haline gelen Türkiye’de işbirliği arayışına girdi. Dün IMKB’de düzenlenen “Lüksemburg ve Türkiye Arasında Finansal İşbirliği Olanakları” başlıklı seminerde “Türkiye’nin büyüme oranından çok etkileniyorum” diyen Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden iki ülke arasında “muazzam işbirliği fırsatları” olduğunu söyledi.
Lüksemburg Borsası’nın İslam finansman ürünleri işlemlerine başlayan ilk borsalardan biri olduğunu kaydeden Frieden, klasik, geleneksel finans ürünleri dışında Türkiye ile işbirliği içinde yapılabilecek yeni ürünler bulunduğunun da altını çizdi. “İki ülkenin işbirliği ilginç olabilir” diyen Frieden, “Rekabet etme zamanı değil artık birlikte çalışma zamanı” diyerek Türkiye ile Lüksemburg’un finansal piyasalarda güçlerini birleştirmesi gerektiği mesajını verdi.

Lüksemburg bir marka
Yatırım bankacılığında da Euro Bölgesi’nin bir numarası olan Lüksemburg aynı zamanda finans piyasaları içinde de “marka” olarak kabul ediliyor.
İşhayatı yanlısı esnek uygulamalar ve bürokrasinin azlığı ile Lüksemburg’da faaliyet gösteren yatırım kuruluşları hedge fonlardan, egzotik yatırım araçlarına hatta islami finans ürünlerine kadar çok çeşitli ürünler çıkarabiliyor. Frieden sahil oldukları “Lüksemburg markası” sayesinde de bu ürünleri Latin Amerika’dan Asya’ya kadar satabildiklerini belirtti.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi aynı zamanda Lüksemburg Fahri Konsolosu olan Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’de çok ciddi bir büyüme potansiyeli bulunduğunu belirterek, “Hem yurt içinde hem de yurt dışındaki yatırımcıların Türkiye’ye yönelik yatırım iştahları artmaktadır” dedi.

Vergi sinyali
Toplantıda konuşan Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği Başkan Yardımcısı Didem Gordon, bireysel yatırımcı borsada hisse senedi alıp sattığında kazancı olduğunda vergilendirilmediğini, ancak hisse senedine yatırım yapan borsa yatırım fonlarında yüzde 10 stopaj bulunduğunu ve sektör olarak bunun kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuşmaların ardından söz alarak “Vergilendirme konusunda gelişmeler olacaktır. Bakacağız, değerlendireceğiz” dedi. Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. maddesinde değişiklik yapan kararnamede A tipi yatırım fonlarında uygulanan stopajın sıfırlanması bekleniyordu. Bu değişikliğin yer almayarak stopajın yüzde 10 olarak bırakılmasının yatırımcılar arasında eşitsizlik yarattığı bir süredir tartışılıyordu.