KAYSO Başkanı Boydak: Borçların yeniden yapılandırılmasını destekliyoruz

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, yaptığı açıklamada, hükümetin borçların yeniden yapılandırılması konusunda yaptığı

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, yaptığı açıklamada, hükümetin borçların yeniden yapılandırılması konusunda yaptığı çalışmayı çok önemsediklerini söyledi. Boydak, "Kayseri Sanayi Odası olarak bu çalışmayı yüzde yüz destekliyoruz." dedi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Boydak'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Nureddin Okandan, hükümet tarafından kalkınma ajansları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve KOSGEB aracılığı ile yapılan destek çalışmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, sanayicilerin bu fırsatları en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi.

Borçların yeniden yapılandırma tasarısının bir an önce hayata geçmesi gerektiğini ifade eden Meclis Başkanı Okandan, bu yapılandırma ile firmaların eski istihdam ve ihracat kapasitelerine ulaşacağını belirterek, vergilerini düzenli olarak ödeyen firmalarında ödüllendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ise geçen yıl yaşanan küçülmenin ardından bu yılki büyümenin adeta ilaç gibi geleceğini belirtti. Boydak, 2011 yılından itibaren her yıl en az yüzde 6'lık bir büyüme yakalanması halinde Türkiye ekonomisinin çok daha güçlü hale geleceğini söyledi.

Hükümetin borçların yeniden yapılandırılması konusunda çok geniş bir çalışma başlattığını belirten Başkan Boydak, "Bu çalışma kamuoyuna yansıdığı şekilde çıkarılacak olursa iş dünyası adına önemli bir fırsat olacağını düşünüyorum. İş dünyasının da böyle bir rahatlamaya ihtiyacı var. Bu uzlaşma sürecini çok önemsiyoruz. Bununla beraber kredi kartlarında da bir düzenleme yapılması konusunda kamuoyu tarafından yoğun bir istek var. Biz KAYSO olarak daha önce ifade ettiğimiz gibi KOBİ'ler konusunda da bir düzenleme yapılmasını talep etmiştik. Bu süreçte bizim bu çağrımızın dikkate alınmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. O zaman dört başı mamur bir çalışma yapılmış olur. Faizi ile birlikte 100 milyar TL civarında ödenmemiş vergi ve benzeri cezalardan bahsedilmekte. Buradan yüzde 25'lik bir tahsilât olsa dahi 25 miyar TL ki bu para da bugün Türkiye'nin bütçe açığının yarısı kadar. Kayseri Sanayi Odası olarak bu çalışmayı yüzde yüz destekliyoruz. Bu düzenleme kayıt dışılık içinde önemli bir süreç olacak. Bu konuda Kayserili sanayiciler önemli bir mesafe aldı. Kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.

Mustafa Boydak, yükümlülüklerini zamanında yerine getirenlere karşı bir düzenleme görünmediğini, ancak ileriki zamanlarda devletin bütçe imkânlarının rahatlaması durumunda yükümlülüklerini yerine getirmiş firmalara bir kolaylık sağlanmasının yerinde olacağını söyledi. Boydak, sanayicilerin kurlarla çok ilgilenmeden risklerini mininize ederek işlerini takip etmelerinin yerinde olacağını, sadece kurla ticaret yapanların riskli bir iş yapmış olacaklarını belirtti.

Avrupa'da ekonomik sorunların hala devam ettiğine dikkat çeken Başkan Boydak, bu konuda gelişmiş ülkelerin bir bedel ödemek istemediklerini, finansal piyasalarda bir bedel ödenmeden bu sorunların biteceğine inanmadığını dile getirdi. Boydak, mali kriz yaşanan yerlerde bir bedel ödenmesi gerektiğini, bu bedeli de o ülkelerin kendi aralarında paylaşmaları gerektiğini ifade etti.

Başkan Mustafa Boydak, Türkiye'de işlerin yolunda gittiğini ancak tedbiri elden bırakmamak gerektiğini, dünyadaki ekonomik sorunların devam ettiği süreçte Türkiye'de de her an dikey bir şekilde düşüşe geçme riski olduğunu söyledi.

Boydak, Kayseri'de çok süper olmasa da işlerin yolunda olduğunu, bu süreçte yatırım yapanların kazançlı çıkacaklarını ve ihracat konusunda bir miktar daha gayret edilmesi gerektiğini belirtti.