İzmir Batum İşbirliği Yapacak

İzmir Ticaret Odası'nın daveti ile İzmir'e gelen Varshalomidze, Gürcistan Acara Özerk Bölgesi Cumhurbaşkanı Levan Varshalomidze, İzmir'de gerçekleştirdiği yoğun temaslarının ardından turizm ve ticarette işbirliği mesajları verdi

İzmir Batum İşbirliği Yapacak
İzmir Ticaret Odası'nın daveti ile İzmir'e gelen Varshalomidze, Gürcistan Acara Özerk Bölgesi Cumhurbaşkanı Levan Varshalomidze, İzmir'de gerçekleştirdiği yoğun temaslarının ardından turizm ve ticarette işbirliği mesajları verdi.
İzmir Alsancak Limanı, Kütaş, Ege Serbest Bölge, İTOB, Kadifekale, Agora, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir'deki alışveriş merkezlerini ziyaret ederek incelemelerde bulunan Varshalomidze, "Birlikte çalışmalıyız. İşbirliği yaparsak daha başarılı olabiliriz" dedi.
Bir gün içinde gerçekleştirdiği yoğun programın ardından, İzmir Konağı'nda düzenlenen akşam yemeğinde İzmirli işadamlarıyla bir araya gelen Varshalomidze, İzmir ile Batum'un birbirine benzer özellikleri olan iki kent olduğuna dikkat çekerek, "Bu iki kenti kruvaziyer turizmi ile birbirine bağlayarak işbirliğini geliştireceğiz" dedi. İzmir programı çerçevesinde ilk olarak İzmir Limanı'nı ziyaret eden Varshalomidze, Kruvaziyer Limanı Projesi ile ilgili İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İzmir Limanı İşletme Müdürü Turan Yalçın'dan bilgi aldı.

KRUVAZİYER TURİZMİ İLE KÖPRÜ KURACAĞIZ
İzmir ile Batum arasında öncelikle kruvaziyer turizmi ile başlayacak bir turizm köprüsü kurmak istediklerini söyleyen Varshalomidze, "Şu anda hem İzmir'e hem de Batum'a kruvaziyer gemileri geliyor. Ancak amacımız her iki şehre de daha fazla gemi getirmek. Bu konuda birlikte hareket edersek daha başarılı oluruz" diye konuştu. Varshalomidze, iki şehir arasında sadece kruvaziyer değil, turizmin diğer konuları, ticaret ve tarımla ilgili çalışmalar da yapmak istediklerini söyledi.

KRUVAZİYER KONGRELERİNDE İŞBİRLİĞİ
İzmir'den çıkan kruvaziyer gemilerin, Karadeniz limanlarına uğrayarak bir tur yapabileceklerini ve bunun için çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Odessa da, Batum da, Yalta, Soçi, Kostanza da böyle bir tur için mükemmel yerler. Bu güzelliklerimizi birlikte dünyaya pazarlamak için çalışacağız" dedi. Uluslararası kruvaziyer kongrelerinde yeni destinasyonların tartışıldığını, Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilecek kongrede İzmir çıkışlı Karadeniz ve Doğu Akdeniz turları için çalışacaklarını belirten Demirtaş, "Şubat ayında Miami'de gerçekleştirilecek Kruvaziyer Kongresine ise Cumhurbaşkanı Varshalomidze ile birlikte katılacağız" dedi.

DEFNE YAPRAĞI VE TÜTÜN GÖNDERELİM
Limanın ardından Kütaş'ı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel ile görüşen Varshalomidze, tarım alanında birçok işbirliği potansiyeli bulunduğuna dikkat çekti. Acara'daki tarım alanlarının son 20 yıldır hiçbir kimyasal madde görmediğini ve bu nedenle organik tarıma çok uygun olduğunu söyleyen Varshalomidze, "Batum'a gelin biz her şeyi organize edeceğiz" dedi. Batı Karadeniz'de her bahçede defne ağacı olduğunu söyleyen Varshalomidze, "Defne yapraklarının toplandıktan kısa süre içerisinde İzmir'de olmasını sağlayabiliriz. Ayrıca tütün ve kekik konusunda da işbirliği yapabiliriz" dedi. Kütaş Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel ise, Acara ile çok kısa sürede işbirliği yapmaya başlayabileceklerini ifade etti.

SERBEST BÖLGE İÇİN DEMİRTAŞ BAŞKANLIĞI'NDA TEKNİK EKİP GİDECEK
İzmir programı çerçevesinde Ege Serbest Bölgesi'ni ziyaret eden ve buradaki gelişmelerden de çok etkilendiğini ifade eden Varshalomidze, Batum'da Karadeniz'e sahili bulunan bir bölgenin serbest bölge olarak ayrıldığını belirterek, bu bölgenin İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın liderliğindeki Türk işadamları tarafından kurulup işletilmesini arzu ettiklerini belirtti. Demirtaş, Ocak ayında ESBAŞ'tan teknik bir grupla birlikte Batum'a giderek serbest bölge olarak tahsis edilen alanlarda incelemelerde bulunacak. Uzay kampını da ziyaret eden Varshalomidze, Uzay Kampı'na öğrenci gönderilmesi konusunda ilgili birimlere talimat vereceğini açıkladı.
Daha sonra İTOB'u ziyaret ederek bölgenin idari binalarını ve Efe Rakı Fabrikasını gezerek incelemelerde bulundu. Rakı üretimi hakkında ayrıntılı bilgi alan Varshalomidze'ye, Demirtaş Efe Rakı'nın sadece özel konuklar için ayırdığı, ilk üretim şişelerinden birisini hediye etti. İzmir programı kapsamında İzmir'in tarihi yerlerini de ziyaret eden Varshalomidze, Kadifekale ve Agora'yı gezerek İzmir tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Daha sonra Kemeraltı çarşısını gezen Varshalomidze, burada da Kuyumcular Çarşısı, Çakaloğlu Hanı ve Hisarönünü ziyaret etti.

İEÜ TASARIM FAKÜLTESİ'Nİ BATUM'A DAVET ETTİ
İzmir'deki AVM'lerde de incelemelerde bulunan ve daha sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne gelen Varshalomidze, Güzel Sanatlar ve Tasarı Fakültesi'ni gezerek Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu'ndan bilgi aldı. Fakültenin sıra dışı tasarımından çok etkilendiğini belirten Varshalomidze, Acara'daki bir eğitim binasının tasarımı için İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu ve 5 öğrencisini Batum'a davet etti. Varshalomidze, "Batum'a gelerek misafirimiz olun ve bizim binamızın tasarımını da siz yapın" dedi. Varshalomidze İEÜ'deki temaslarının ardından İzmir Konağı'nda verilen akşam yemeğinde İzmirli işadamları ile bir araya geldi.