Nar Üreticilerine Gübreleme Tavsiyesi

Nar üretiminde son yıllarda gübrelemeden kaynaklanan sorunları tespit eden Dalaman İlçe Tarım Müdürlüğü, bölgede bulunan nar üreticilerine gübreleme ve besleme konusunda uyarılarda bulundu.

Nar Üreticilerine Gübreleme Tavsiyesi
Nar üreticilerinin narda bitki besleme konusunda uyması gereken konular hakkında açıklama yapan Dalaman İlçe Tarım Müdürü Ergün Akdeniz, "Yüksek kaliteli ve sürekli verim için mutlaka gübreleme yapılmalıdır. Verilecek gübrenin cinsi, şekli ve periyodu toprak yapısına, iklime ve sulama sistemine göre değişmektedir. Gübre uygulamalarında doğru olan toprak analizi yaptırmaktır. Eğer toprak tahlil ettirilmediyse; üretici fazla miktarda azotlu gübre kullanımından kaçınmalıdır. Bunun yerine kaliteli ürün almak için dengeli Azot, Fosfor, Potas içeren gübreler kullanılmalıdır. Her toprağın kendine has özellikleri vardır. İlçemizde yaptırdığımız toprak tahlil sonuçlarına örnek gübreleme tavsiyesi şu şekilde yapılmalıdır. 5 dekarlık 8 yaşında salma sulama yapılan nar bahçesinde; toprağın yapısı için taban gübresinden önce sonbaharda bol yağış alma döneminde dekara 130 kilogram toz kükürt atılıp, toprakla karıştırılmalıdır. Toprakta organik madde miktarı iyi çıkmış ise, ağaç başına 10-20 kilogram iyi yanmış ahır gübresi ağaç etrafına toprakla karıştırılmalıdır.
Gübreleme şekilleri hakkında da bilgiler veren Akdeniz, "Toprakta fosfor miktarı orta yüksek çıktıysa; bu yüzden 150 gr/ağaç Triple Süper Fosfat gübresini Ocak-Şubat aylarında dal uçlarının ulaştığı bölgelerde 20-30 santimetre derinlikte ağaç çevresinde açılan 4-6 adet çukura verilerek üzeri kapatılır. Yapılan analiz sonucunda alınabilir potasyum değeri çok yüksek çıkabilir. Tekrar vermeye gerek yoktur. Tabana azotlu gübre olarak ağaç başına 150 gram Amonyum Sülfat, Mart ayında ağaç başına 100 gram Amonyum Nitrat, Haziran-Temmuz aylarında verilmelidir. Azotlu gübrelemeden sonra ağaç hemen sulanmalı veya çapa ile toprağa karıştırılmalıdır" şeklinde konuştu.