Mantar üreticisi, düşük tarifeden elektik için bakanlıktan destek bekliyor

AK Parti Antalya Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Sadık Badak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kültür mantarı üretiminde elektrik g

AK Parti Antalya Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Sadık Badak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kültür mantarı üretiminde elektrik girdi maliyetinin düşürülmesini istedi.

Türkiye'de kültür mantarının yüzde 70'nin Antalya'nın Korkuteli'nde üretildiğini belirten Badak, üreticinin en büyük sıkıntısının elektrik fiyatlarının yüksek olması olduğunu söyledi. Konuyu 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e aktardıklarını belirten Badak, üreticinin elektik fiyatını en düşük tarifeden ödemesini istediklerini kaydetti.

Tarımsal tesis statüsündeki işletmelerde enerji fiyatlarının en düşük tarifeden ödendiğini belirten Badak, bakanlığın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'na görüşerek mantar üreticisinin en düşük tarifeden ödeme yapmasını sağlayacaklarına yürekten inandıklarını dile getirdi.

Badak, "Mantar üreticisinin belini elektrik fiyatları büküyor. Üretimde elektrik tüketimi çok önemli. Ciddi bir girdi maliyeti getiriyor. Girdi maliyeti düşerse mantar üretici rahat eder." dedi.

Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği (KOMÜB) Başkanı Mehmet Ölmez ise enerji fiyatlarının yüksek olmasından ötürü üreticinin zorlandığını ifade etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan isteklerinin mantarın 'sürekli' tarımsal tesis statüsüne alınması olduğuna dikkat çeken Ölmez, bunun sağlanması halinde, üretici sayısının bin 500'den daha da yukarılara çıkacağını kaydetti. Ölmez, böylece aynı zamanda kırsal alanda işsizliğin de önüne geçilmiş olacağını belirtti.