Öğretmen adayları meslekten soğuyor

Mesleğini yapabilme hayali kuran ataması yapılmayan binlerce öğretmen adayı, 24 Kasım öğretmenler gününü buruk geçiriyor.

Öğretmen adayları meslekten soğuyor
Kimi yıllardır KPSS'ye giriyor kimi ‘ücretli öğretmen’ adı altında ayda 400- 600 liraya devlet okullarında ve dershanelerde çalışıyor. Ataması Yapılmayan öğretmenler Platformu (AYÖP) İzmir Temsilcisi Pınar Ulaş, üç yıldır eve kapanıp sınava çalıştığını belirterek, “Bu mesleği isteyerek tercih ettim, kazandım, severek okudum, ama beni öğretmenlikten soğuttular. Çok idealisttim, ancak törpülendim. Başka çıkış göremediğim için de vazgeçemiyorum” dedi.

Öğretmenlik eğitimi aldıkları halde atanamayan öğretmen adayları, ideallerini kaybediyor. Bir öğretmenler gününü daha buruk karşılayan adaylardan bir kısmı, bir yıl önce AYÖP çatısı altında örgütlendi. Açlık grevleri ve oturma eylemlerinin ardından “www.ayop.biz” web sitesinden sorunlarını paylaşan, kamuoyu yaratan öğretmen adayları, Hükümetin öğretmen açığını ‘ücretli öğretmen’likle kapatmasına da tepkili.

Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği'nden üç yıl önce mezun olan AYÖP İzmir Temsilcisi Pınar Ulaş, üç yıldır eve kapanarak hazırlandığı KPSS'den aldığı puanla atanamadı. Ulaş, “Benim alanımdan toplamda şu an 25 bin mezun var. Alınan öğretmen sayısı her yıl bin bile değil” dedi.

Ulaş, ataması yapılmayan öğretmenlerin ‘ücretli öğretmen’ adı altında, sosyal güvencesiz, ayda 400- 600 liraya çalıştırıldığını vurgulayarak, “Ücretli öğretmenlik sistemi, ücretli kölelik sistemidir. Bunu Hükümet politikası olarak görüyorum. Üç öğretmene bir öğretmen maaşı ödeyerek, güvencesiz çalıştırma politikası bu. Hükümet öğretmen açığını ‘ücretli öğretmen’lerle kapatıyor. Ücretli öğretmenler de torpille alınıyor” dedi.

İsteyerek tercih edip, severek okuduğu mesleğinden yapamadığı için soğuyan Ulaş, “İdealist başladım, ancak törpülendim. Bizim için Öğretmenler Günü diye birşey yok. Artık öğretmenliğin kıymeti de yok. 500 liraya çalıştırılan öğretmenlerin öğrencinin gözünde de saygısı kalmadı. Bu günü kutlamak değil anlamlı kılmak gerekiyor. Her yıl hayalimizi bir başka bahara erteliyoruz. 30'lu yaşlarımıza rağmen evlenemiyor, ailemizden harçlık alıyoruz. Psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşayan, intihar eden birçok arkadaşımız mevcut” dedi.