İrlanda kemerini tam 15 milyar euro sıkacak

Borç kriziyle boğuşan ve ayakta kalma savaşı veren İrlanda hükümeti dün 4 yıllık yeni kemer sıkma paketin...


Borç kriziyle boğuşan ve ayakta kalma savaşı veren İrlanda hükümeti dün 4 yıllık yeni kemer sıkma paketini açıkladı. Başbakan Brian Cowen'ın, Maliye Bakanı Brian Lenihan ve Çevre Bakanı John Gormley ile birlikte kamoyuna duyurduğu plan çerçevesinde, 4 yıl içinde kamu harcamalarında 10 milyar euro'luk kesinti yapılması öngörülüyor. Ayrıca vergi gelirlerinin de 5 milyar euro oranında artırılması söz konusu. 4 yıl için öngörülen toplam tasarrufun yüzde 40'ının gelecek yıl için düşünüldüğü belirtiliyor.
Bu kadar sıkı bir program uygulanırken İrlanda ekonomisinin nasıl büyümeye devam edeceği ise en çok merak edilen konu. Monument Securities baş ekonomisti Stephen Lewis, "Bana çok gerçekçi gelmiyor. Çok sıkı mali önlemler alıyorlar ve ekonominin büyümesini bekliyorlar" dedi. Hükümet, 2011-2014 yılları arasında reel gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) ortalama yüzde 2.75 büyüme hedefliyor. 

Euro/dolar iki ayın dibinde
Yatırımcıların da İrlanda'ya ilişkin kaygıları sürüyor. Dün, açıklanan tedbirlere rağmen euro'nun dolar karşısındaki değer kaybı sürdü. Euro/dolar, 1.3232'yle son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. 10 yıl vadeli İrlanda tahvilleriyle Alman tahvilleri arasındaki getiri farkı ise 660 puana kadar çıktı.
 Öte yandan Başbakan Cowen dünkü açıklamasında yardımın 85 milyar euro olabileceğini söyledi. Cowen,  "Kesin bir rakam üzerinde anlaşmadık ama 85 milyar euro civarı konuşuldu" dedi.

 

İrlanda'nın yeni kemer sıkma planı:
-  2011-2014 yılları arasında 15 milyar euro tasarruf elde edilecek
-  Kamu harcamaları üçte iki oranında (10 milyar euro) kısılacak
-  Harcamalardaki kesintinin 2.8 milyar euro'su sosyal güvenlikte, 1.2 milyar euro'su kamu çalışanlarına yapılan maaş ödemelerinde, 3 milyar euro'su ise sağlık, eğitim, tarım ve savunma gibi kalemlerde yapılacak
-  Kamu çalışanlarının sayısı 24.750 adet azaltılacak
-  Vergi geliri üçte bir oranında (5 milyar euro) artırılacak
-  8.65 euro olan saatlik asgari ücret yüzde 12 azaltılarak 7.65 euro'ya çekilecek
-  Gelir vergisinden muaf olma eşiği 2014'ten itibaren yıllık gelirde 15.300 euro ve altına çekilecek (Şu anda bu eşik 18.300 euro)
-  Katma Değer Vergisi 2013'ten itibaren yüzde 21'den 22'ye çıkacak

 

S&P'den de bir darbe geldi
Dün zor durumdaki İrlanda'ya bir darbe de kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'dan (S&P) geldi. S&P, İrlanda'nın notunu iki basamak indirdiğini açıklarken, görünümün de negatif olduğunu açıklayarak yeni indirimlere kapıyı aralık bıraktı. Buna göre İrlanda'nın uzun vadeli kredi notu A, kısa vadeli kredi notu ise A-1'e indirildi.