Türkiye'ye çifte kalkan

NATO'nun nükleer saldırılara karşı Türkiye'de konuşlandırmak istediği füze kalkanı projesi Lizbon'da karara ba...

NATO'nun nükleer saldırılara karşı Türkiye'de konuşlandırmak istediği füze kalkanı projesi Lizbon'da karara bağlanırken, Türkiye'nin milli hava savunma sistemi projesinde de sona yaklaşıldı. NATO üyelerinin projeyi görüşmeye başlayacağı Aralık ayında milli kalkan için verilen teklifler karara bağlanacak. İki milyar dolara mal olması beklenen proje için ABD, Rusya, Çin ve Eurosam teklif verdi. NATO füze kalkanı uluslararası tehditleri algılarken, Türkiye'nin hava savunma sistemi de ulusal tehditlere karşı koyacak. Hava savunma sistemi, uzun menzilli füze tehditlerini Türk hava sahasına girmeden bertaraf etmeyi amaçlıyor. Yüksek irtifa hava savunma sistemlerinin çalışma esasında ise düşman füzelerinin Türk topraklarını hedef aldığının tespit edilmesinin ardından, uyduların da yardımıyla, hava savunma sistemleri ve buna bağlı bataryalar çalıştırılıyor.

'BİZİMKİ KÜÇÜK ÇAPLI PROJE'
Hava savunma füzeleri, 50-300 kilometrelik bir uzaklıkta düşman füzelerini durdurabilecek. Türkiye'nin milli füze kalkanı projesinin NATO'nunkine alternatif olabileceğine ilişkin SABAH'a konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, "NATO'nun projesi uluslararası tehditleri algılayabilecek kapasitede bir sistem. Bizimki ise daha küçük, daha yakın tehditleri algılıyor. 300-400 kilometre menzile sahip olacak. NATO'nunki bin kilometre ötedeki tehdidi algılayabilecek. Projeyi yıl sonunda nihai karara bağlayacağız" dedi. İhaleye ABD Patriot, Rusya S-400, Çin FD-2000 ve Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam Samp-T modeliyle katıldı. Sistemin en geç 2012 yılında hizmete girmesi hedefleniyor. Ankara ve İstanbul'a yerleştirilecek olan hava savunma sisteminin dışında kalan ikisi ise tehdit düzeyindeki değişikliğe göre konuşlandırılacak.

'AFGAN ÇOCUKLAR GÜVENDE!'
NATO'nun Afganistan'daki en üst düzey sivil yetkilisi Mark Sedwill, BBC'ye verdiği demeçte Taliban'ın karargahı olarak bilinen Kandahar da dahil olmak üzere, savaş yorgunu Afganistan'ın büyük kentlerinde yaşayan çocukların, "Muhtemelen Londra, New York ve Glasgow'dan daha güvenli bir ortamda yaşadığını" ileri sürdü.