Erzurum bu yıl en fazla ihracatı Azerbaycan-Nahcivan'a yaptı

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın hazırladığı rapora göre, Erzurum'dan 2010 yılı içerisinde en fazla ihracat Azerbaycan-Nahcıvan'a yapıld

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın hazırladığı rapora göre, Erzurum'dan 2010 yılı içerisinde en fazla ihracat Azerbaycan-Nahcıvan'a yapıldığı bildirildi.

Sorumluluk bölgesi Erzurum, Erzincan, Bayburt olan KUDAKA, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında bir rapor hazırladı. Raporda yer alan Erzurum'un ithalat ve ihracat rakamları dikkat çekiyor. Erzurum'un Türkiye genelindeki ihracaat pastasından az pay aldığını ancak bölgesinin lokomotifi olduğu belirtilen raporda Erzurum'un ihracatın son 6 yıl içerisinde yüzde 100'ün üzerinde arttığı kaydedildi. Raporda yer alan bilgilere göre, 2004'te ihracat 20 milyon 898 bin 610 TL iken 2008'de 44 milyon 994 bin 673 TL'ye yükseldi. TÜİK'in 2008 verilerine göre ise Erzurum'da kişi başına düşen ihracatın 44 dolar olarak hesaplandı. Son dört yılda dış ticaret açığı oluşan Erzurum'da ihracatından fazla ithalatının olduğu görüldü. 2010 yılında en fazla ihracat Azerbaycan-Nahcivan'a yapıldı. Gürcistan, Rusya, Irak, İran gibi ülkelerin sınır kapılarının Erzurum'a yakın olmasının ihracata etkisinin olduğu ifade edilen raporda sınır komşularıyla ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekilerek, Erzurum'un yakın gelecekte ihracat rakamlarının yükseleceği öngörsüne yer verildi.