Mısır, Türkiye'ye ihracatını yüzde 45 artırdı

Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Raşit Muhammed Raşit, Ocak-Ekim döneminde Mısır'ın Türkiye'ye olan ihracatında yüzde 45'lik bir artış sağlandığını

Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Raşit Muhammed Raşit, Ocak-Ekim döneminde Mısır'ın Türkiye'ye olan ihracatında yüzde 45'lik bir artış sağlandığını söyledi. Raşit, Mısır'ın son 10 aylık petrol dışı ihracatının da yüzde 21 artarak 90.4 milyar Mısır Poundu'na (yaklaşık 15.5 milyar dolar) yükseldiğini ifade etti.

Göreve geldiği günden beri Mısır'da pek çok yapısal reformların yapılmasını sağlayan Raşit, Dünya Bankası'na göre yapısal dönüşüm konusunda da dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

Dış ticaret verilerini açıklayan Raşit, Mısır'ın petrol dışı ihracatında birinci sırayı 7.8 milyar poundla Suudi Arabistan alıyor. Suudi Arabistan'ı 6.4 milyar poundla ABD, 5.7 milyar poundla İtalya ve 5.3 milyar poundla Libya izliyor.

Türkiye ise Mısır'ın ihracatında 3.8 milyar poundla 5. sırayı alıyor. Türkiye, Mısır'ın ihracatını en fazla artırdığı ülke konumunda bulunuyor.

İhracatı teşvik etmek için bir dizi tedbirler aldıklarını da vurgulayan Raşit, ihracat yapacak şirketleri destekleyeceklerinin altını çizdi.

İhracatta en önemli payı inşaat malzemeleri sektörü alırken, onu kimyevi madde ihracatı izliyor. Diğer önemli ihracat kalemleri ise gıda, tekstil, ilaç ve deri.

Çok büyük bir petrol ve doğalgaz ihracatçısı olmamakla birlikte Mısır'ın ihracatının yarısından çoğunu bu kalemler oluşturuyor.

Türkiye ve Mısır 2007 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile karşılıklı ticaretlerini hızla artırmaya başladı. 2010 yılında ticaretin 4 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. Türkiye'nin büyük ticari ortakları arasında fazla verdiği ender ülkeler arasında yer alan Mısır'a yaptığı ihracatın en önemli kalemini demir çelik oluşturuyor.

Ancak Mısır'daki bazı firmaların girişimleri sonucu Mısır yönetimi Türk firmalarına karşı anti-damping soruşturması başlatmıştı. Bu soruşturmanın ne zaman sonuçlanacağı ve Türkiye'nin ihracatına ne gibi etkilerde bulunacağı şimdilik belli değil.

2006 yılından sonra özellikle Türk tekstil firmalarının yatırım yapmak istediği ülkelerin başında gelen Mısır'a son yıllarda bu ilginin giderek azalması dikkat çekiyor.

Son yıllarda yakaladığı yüzde 7'lik büyüme hızı ve 85 milyonluk nüfusuyla dev bir pazar olan Mısır'da alt yapıdan turizme, konuttan taşımacılığa pek çok alanda iş imkanları bulunduğu belirtiliyor.