Mehmet Akif Yıllar Sonra Yeniden Mısır'da Anılıyor

Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı tarafından Kahire Üniversitesi'nin katkılarıyla düzenlenen uluslararası sempozyum Kahire'de başladı.

Onlarca ülkeden yüzden fazla akademisyenin katıldığı sempozyumda, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı da hazır bulundu. İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu, konferanstan sonra yaptığı açıklamada, "Çok heyecanlıyım; bu büyük bir kadirşinaslık ifadesi, büyük bir adım. Akif, 11 sene Mısır'da kaldı, dört defa gelip gitmiştir. Burada Akif'in hatıralarını yeniden canlandırmak, bizim kültür tarihimizi,
edebiyat tarihimizi yeniden aydınlatmaktır. Ben bunu bir başlangıç olarak görüyorum. Mehmet Akif'in Mısır'daki evinin müze yapılmasını çok temenni ediyorum. İki ülke arasındaki diplomatik temasların başarılı bir şekilde gerçekleştirilip, evin müze yapılmasını çok temenni ediyorum" diye konuştu.
Kahire Üniversitesi öğrencilerinden Cemile Barışan, Mehmet Akif Ersoy'un adının üniversitedeki bir anfiye verilmesinin önemli bir şey olduğunu söyleyerek, "Hatta Türkiye ve Mısır ilişkileri açısından, bölge ilişkileri açısından gecikmiş bile diyebiliriz. Biz burada olmaktan mutlu olduk, darısı Necip Fazıl'ın diğer düşünürlerimizin ve yazarlarımızın başına. Mısır halkı gerçekten Türkiye'yi çok seviyor, bunu gördük. İki ülke arasında kültürel ilişkilerin gelişmesi için bu tür faaliyetlerin gelişmesi
önemli" dedi.
40 yıldır Kahire Üniversitesi'nin Türkoloji bölümünde görev yapan Prof. Dr. Safsafi Ahmed el Katuri, "Bu sempozyum beni çok memnun etti. Mehmet Akif sadece Türklere ait değil, bütün İslam dünyasına ait bir şahsiyet. Bence Mehmet Akif'i tanıtan bir grup kurulursa Pakistan şairi Muhammed İkbal gibi bütün dünyada meşhur olabilir. İkisi de aynı dönemde yaşamışlar. Muhammed İkbal'in eserleri İngilizce, Arapça ve diğer dillere çevrildiği için beynelmilel oldu. Akif'in de eserleri Arapça ve İngilizceye
çevrilirse o da bütün dünyada tanınır. Akif'in insani fikirleri var bunu meydana çıkarmak gerekir" ifadelerini kullandı.
Arapça öğrenmek için Kahire'de bulunan İsa Özçelik ise, "Kahire Üniversitesi'nde Mehmet Akif Ersoy Vakfı tarafından düzenlenen konferansa katılmak için buraya geldim. Türkiye'den çok sayıda katılımcı bulunuyor. Mısır'dan da akademisyenler katılıyor. Özellikle Türkoloji bölümünde okuyan öğrencilerden yoğun bir ilgi gördüm, beni bu çok memnun etti. Türkiye'nin İslam dünyası ile ilişkileri, Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkiler son yıllarda iyi bir gelişme gösterdi. Bu ilişkiye bu konferansın katkı
sağlayacağını düşünüyorum. Mehmet Akif'in seçilmesi de önemli. Çünkü o yıllarca Kahire'de yaşamış bir şairimiz.Bundan dolayı burada bir tarihi ve geçmişi var" dedi.
Türkoloji öğrencisi Muhammed Ömer, "Akif, Mısırlılar ve Türkler, Arap halkları ve Türkler arasında önemli bir köprü görevi görmüştür. Yaptıklarından dolayı kendisine minnettarım" dedi.
Kahire Üniversitesi doğu dilleri asistanı Sami Hacerli, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Mehmet Akif Ersoy, kıymetli bir insan onun için burada onun müzesinin yapılmasını umut ediyoruz. Bu müzeyi Kahire Üniversitesi'nde açmayı umut ediyoruz" derken, öğrenci Şeyma Abdullah ise, "Mehmet Akif Ersoy, toplumların kaynaşmasında önceden etkili olduğu gibi şimdi de bu özelliğini sürdürüyor. Akif, önce burada Türkçe dersleri vermiş. Şimdi ise adına burada sempozyum düzenleniyor" açıklamasında bulundu.
Almanya'dan Mısır'a Arapça öğrenmek için gelen Ahmet Uçar da, "Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy adına böyle bir sempozyum düzenlenmesi ve bunun Kahire Üniversitesinde olması bize gerçekten gurur verdi" dedi.
Mehmet Akif Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli'nin girişimleriyle düzenlenen konferans 6 Kasım tarihinde sona erecek.