"Mehmet Akif, Türk ırkının değil Türk vatanının şairidir"

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un Türk ırkının değil, Türk vatanının şairi olduğu

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un Türk ırkının değil, Türk vatanının şairi olduğunu söyledi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen 'Türkiye-Mısır arasında dostluk köprüsü: Mehmet Akif Ersoy' konulu sempozyumda konuşan İhsanoğlu, Akif'in İslam birliğini savunduğunu da belirtti. İhsanoğlu, Akif'in yaşadığı tahmin edilen Hilvan'daki evinin de Türkiye Cumhuriyeti tarafından müzeye dönüştürülmesini önerdi.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Kahire Üniversitesi Rektörü Prof Hüssam Kamil de Türklerin bin yıldan fazla bir süre önce Mısır'da Tulunoğlu Devleti'ni kurduğuna dikkat çekerek, bu tarihten sonra iki milletin birlikte yaşadığına vurgu yaptı. Prof Kamil, iki milletinin kanının, kültürünün ve değerlerinin bir olduğunun da altını çizdi.

Milli şairin Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti arasında bir köprü olduğunu belirten Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı da Akif'in iki ülke arasında milli bir değer olduğunu ifade etti. Botsalı, 250 bin öğrencisiyle Kahire Üniversitesi'nin Akif'i kucakladığını da söyledi.

Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı'nca, Akif'in Mısır'da yaşadığı 12 yıl içinde Türkçe dersleri de verdiği Kahire Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta Türkiye, Sırbistan-Sancak, Azerbaycan, Kazakistan, Hollanda, ve Makedonya'dan 55 akademisyen 35 bilimsel tebliğ sunacak.

Açılışını Prof. İhsanoğlu, Kahire Üniversitesi Rektörü Prof. Kamil ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Botsalı'nın yaptığı sempozyuma Mısır genelindeki Türkoloji bölümü öğretim görevlileriyle üniversitenin Türkoloji bölümü öğrencileri de katıldı.

Sempozyum çerçevesinde Kahire Üniversitesi sanat galerisinde de Mehmet Akif Ersoy'un aynı dönemi yansıtan değişik fotoğrafları ve yaşadığı eski İstanbul ile Kahire resimlerinden müteşekkil bir de sergi açılacak.

Sempozyumda bir konuşma yapan Ayn Şems Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof Safsafi Ahmet, Atatürk ile fikir ayrılığına düştüğü için Mısır'a gelen Akif'in 12 yıl boyunca Mısır'ın entelektüel çevresiyle sıkı bir diyalog kurduğunu, Mısırlı önde gelen isimlerinin fikirlerini de Türkiye'ye taşıdığını vurguladı.

Abbas Halim Paşa'nın davetiyle Mısır'a giden Akif, önce onun yalısında daha sonra da Kahire yakınlarındaki Hilvan'da bir evde yaşamıştı.

Sempozyumun davetlileri arasında bulunan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Gökay Yıldız ise Kahire Üniversitesi'nin bir anfiye Ersoy'un ismini verdiğine işaret ederek, kendilerinin üniversitelerinde Mısır'ın önde gelen edebiyatçılarından Taha Hüseyin'in ismini bir anfiye vermek istediklerini belirtti.