'PKK'yı kına'dan meşru muhataplığa

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt sorununun çözümünde PKK'nın meşru muhatap olduğunu söylemesi Ankara'da önemli bir tavır değişikliğine işaret ediyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt sorununun çözümünde PKK'nın meşru muhatap olduğunu söylemesi Ankara'da önemli bir tavır değişikliğine işaret ediyor.

KUZEY IRAK GÜNCESİ

15 KASIM 2010 SAAT: 18.00


ANKARA


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kanal 7’de yaptığı açıklamada BDP ile temasın devam edeceğini belirterek şunları söyledi: “BDP sadece bir siyasi parti değil, bu konularda meşru muhatap... Bundan sonra da görüşmeler devam edecek. BDP’nin bu konuya daha fazla katkı vermesini arzu ediyoruz. BDP’nin sorumlu siyaset üslubu benimsemesini, katkı vermesini bekliyoruz. BDP’yi önemsiyoruz.”
BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak tarafından yayımlanan Kurban Bayramı mesajında “İçinden geçmekte olduğumuz nispi barış ortamını, kalıcı, adil bir barışa dönüştürebilmek, Kürt sorunu başta olmak üzere adalet-eşitlik-özgürlük-yoksulluk gibi Türkiye’nin önündeki en temel sorunları, demokratik yöntemlerle; diyalog ve müzakere yoluyla çözüme kavuşturmak ülkemizin en temel ihtiyaçları olarak güncelliğini korumaktadır” denildi.

KUZEY IRAK

ABD’nin Musul Konsolosu Christofer Henzil, göreve yeni başlaması münasebetiyle Mahmur Kampı’nı ziyaret etti. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Mahmur Belediye Başkanı Ahmet Şehbaz, kampın dış ilişkiler sorumlusu Polat Çele başkanlığındaki bir heyet tarafından karşılanan Henzil kamptaki okul ve sosyal tesisleri gezdi. Çele görüşmede mülteciliklerinin sebeplerini ve isteklerini konsolosa ilettiklerini belirtti.

PKK

Öcalan’ın avukatlarının müvekkilleriyle 17 Kasım Çarşamba günü için yaptıkları görüşme başvurusu, bayram tatili nedeniyle reddedildi.


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR


Atalay’ın sözleri Ankara’nın 5 Kasım 2007 Bush-Erdoğan görüşmesinden itibaren izlediği çizgide önemli bir viraja işaret ediyor. Çünkü o zamanki adıyla DTP’nin muhatap alınması için terörizmle arasına mesafe koymasını şart koşan Ankara, 3 yıl sonra BDP’yi ‘PKK’yı kınamadan’ meşru muhatap olarak telaffuz ediyor.
Barzani’nin yine bu 3 yıllık süre zarfında ‘aşiret reisliği’nden devlet adamlığına terfi etmesine benzer şekilde iki bine yakın kadrosunun KCK iddialarıyla ‘içeride’ tutulan partinin ‘itibarı’ yükseltiliyor.
Ankara buna karşın BDP’nin ‘sorumlu siyaset’ izlemesini talep ederek hem özellikle Kürtçe kullanımıyla ilgili giderek yükselecek olan sivil itaatsizlik dalgasını kontrol etmeyi hem de PKK’nın tecrit edilmesi sürecini ilerletmeyi hedefliyor.