Petrol şirketleri 2010'da 380 milyar dolarlık yatırım yapacak

Petrol ve doğal gaz şirketlerinin üretim projelerine yaptıkları yatırım miktarını artıracağı ve harcamaların bu yıl 380 milyar dolara ulaşmasının bekl

Petrol ve doğal gaz şirketlerinin üretim projelerine yaptıkları yatırım miktarını artıracağı ve harcamaların bu yıl 380 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi. Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie tarafından yayınlanan rapora göre harcamaların büyük kısmı ABD'deki gaz araştırmalarına yönelik sondaj çalışmalarına gidecek.

Edinburgh merkezli şirkete göre küresel üretime dönük (upstream) yatırımlar geçen yıla kıyasla yüzde 5,3 ya da 19 milyar dolarlık artış gösterecek. Buna rağmen yatırımlar 2008'de zirve yapan harcamaların yüzde 10 altında kalacak.

Raporda, "en çarpıcı düzelmenin ABD'de görüldüğü ve toplam harcamaların 2011'de zirve yapmasının beklendiği" kaydedildi. Ayrıca bu gelişmenin 'yerine gelen güven ve kaya doğal gazı gibi geleneksel olmayan kaynaklardaki aktivitenin artmasına bağlı olduğu' ifade edildi.

Kaynaklara göre BP, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil ve diğer petrol şirketleri ABD'deki gelenek dışı petrol ve gaz projelerine ağırlık vermeye başladı. Firmaların özellikle yatay olarak binlerce metre sondaj çalışması yaptığı, ardından kayaları su, kum ve kimyasallar yardımıyla kırdığı ve bu alandaki uzmanlıklarını arttırdığı belirtildi.

Danışmanlık şirketi, Avustralya'da sermaye harcamalarında rekor düzeyde artış görüldüğünü ve 2013'e kadar harcamaların üçe katlanacağını söyledi. Bunun yanı sıra şirketin tahminlerine göre Irak'taki üretime dönük yatırımlar önümüzdeki üç yıl içerisinde 10 milyar dolara ulaşacak.