İstanbul, 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildi

Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildiğini açıkladı.

Avrupa Spor Başkentle

Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildiğini açıkladı.

Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli, Devlet Bakanı ve Başmüzekereci Egemen Bağış ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'un, Avrupa Spor Başkenti (ASB) Seçim Komisyonu'nca Avrupa Spor Başkenti seçilmesiyle ilgili kararı açıkladı. Lupatelli, Avrupa Spor Başkenti Birliği Komitesi'nin bu hafta içinde İstanbul'da farklı yerlerde incelemelerde bulunduğunu belirterek, ''İncelemelerden sonra aldığımız kararı açıklamak için toplandık. İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti olarak seçilmiştir. Bundan dolayı çok büyük mutluluk duymaktayız'' ifadelerini kullandı. Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Lupatelli, 30 Kasım 2010 tarihinde Brüksel'de yapılacak olan Avrupa Parlamentosunda, bu yılki kazanmış olan Valencia şehrinin açıklanacağını, bu toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı da davet ederek orada kendilerine sertifikayı takdim edeceklerini bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ilk defa bir Türk şehiri spor başkenti ilan edildiğini söyledi. Türkiye'nin artık her konuda Avrupa'nın en dinamik ve sağlıklı ülkelerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Bağış, "2010 Avrupa Kültür Başkenti olduktan sonra İstanbul'un spor başkenti ilan edilmesi bence çok anlamlı. Avrupa spor başkenti yediden yetmişe herkese sporu sevdirmeyi ve Avrupa şehirleri arasındaki iletişimi, artırmayı hedefliyor. Bu sene karşımızda iki rakip vardı. Avrupa Spor Başkentleri Birliği Heyeti, diğer 2 şehri ve İstanbul'u gezdikten sonra dün akşam kendi aralarında toplanıp kararlarını verdiler. Ve İstanbul'u oy birliğiyle Avrupa spor başkenti ilan ettiler. Bu gerçekten bir şeyi ortaya koyuyor. Artık Türkiye her alanda Avrupa'ın çok doğal bir üyesi olduğunu her vesileyle ortaya koyuyor." dedi.Türkiye Avrupa'nın artık çok önemli bir aktörü olduğunu aktaran Bağış, "Bir zamanlar Avrupa'nın hasta adamı denilen Türkiye artık, Avrupa'nın en dinamik en sağlıklı ülkelerinden bir tanesi olduğunu ortaya koydu." İfadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ise, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olduğu süreçte, yapılan alt yapılar ve tesisler sayesinde Avrupa Spor Başkentleri seçildiğini ifade etti. "Şehir yöneticileri olarak bizler, ülkede ve şehirde dünyaya açık ne kadar aktivite ortaya koyabilirsek, o kadar kentlerin tanınmışlığı ve ekonomik gelişmişliği ortaya çıkar." diyen Topbaş konuşmasını şöyle sürdü: "Bizde arzu ettik ki İstanbul her alanda dünyayla yarışsın ve bu yarışmada söz sahibi olsun. 2010 Avrupa kültür başkenti sürecinden geldik ve arkasından 2012. İstanbul'a yaptığımız alt yapılar, tesisler ve çalışmalar bu heyet tarafından ve başkan tarafından olumlu karşılandığı için böyle bir karar alındı. Bu karardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalışmalarımız devam edecek. İnanıyorum ki İstanbullularda buna katılacaklar. Bunun arkasından mutlaka olimpiyatlar gelmelidir diyoruz. Çünkü bu adımlar bu basamaklar bizi olimpiyatlara kadar götürecektir."