Sığınak Havalandırmalarına Dikkat

Kayseri Makine Mühendisleri Odası'nda konferans veren Dr. Mustafa Kemal Sevindir, yeni sığınak yönetmeliği kapsamındaki sığınak havalandırmalarından bahsetti.

Sığınak Havalandırmalarına Dikkat
Kayseri Makine Mühendisleri Odası'nın düzenlediği "Yeni Sığınak Yönetmeliği Kapsamındaki Sığınak Havalandırmaları" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Kemal Sevindir, alanlardaki havalandırmanın öneminden bahsetti. Havalandırmanın temel unsularını sıralayan Sevindir, sıcaklık, hava temizliği ve hava hızının başlıca unsurlar olduğunu söyledi. Sevindir, "Gerekli sistemler mahallin hem sıcaklık, hem izafi neminin bir yol boyunca, dış hava şartlarından bağımsız bir değerde sabit tutulması amaçtır.
İnsan içinde bulunduğu ortam havasının ısı, karbondioksit gazı, su buharı ve hoş olmayan kokular bırakır. Çok sayıda insanın aynı ortamlarda bulunuşu sırasında havanın gaz ve duman halindeki kirlikler bakımında zenginleşmesini önlemek için mahalli havalandırmak, başka bir ifadeyle bu mahalleyi taze hava gönderilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Havalandırma koşullarından bahseden Sevindir, "Endüstriyel ortamlarda ise imalatın kaliteli olabilmesi ve ortamlarda rahat bir şekilde çalışabilmek için havalandırma gereklidir. Havlandırma sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışabilmesinin bazı koşulları vardır. Ortamda gerekli taze hava girişinin mutlaka yapılması,ortamda rahatsızlık yaratacak hava akımının olmaması, havalandırma sisteminin mahal havasını üniform bir şekilde toplaması, vantilatörlü tesislerde sessiz bir şekilde çalışmanın sağlanması gibi hususlar bu koşullar içindedir" dedi.
Havalandırmaya olan ihtiyaç ile ilgili yönetmelikler ve standartları açıklayan Sevindir, havalandırmanın canlıların bulundukları ortamlarda solunum yapmaları, terlemeleri, ısı yaymaları, sigara içmeleri, koku yaymaları gibi nedenlerden dolayı işletmelerde üretim esnasında satış işlemine kadar ortaya çıkan zararlı tozların, gazların ve kokuların giderilmesi için ve depolarda gıda maddelerinin veya koku yayan diğer malzemelerin yaydıkları koku nedeniyle bozulmalarını önlemek için gerekli olduğunu söyledi.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun evlerin yeterli aydınlıkta ve havalandırılabilir olmasını şart koşmakta olduğunu belirten Sevindir, günümüzde inşa edilen binaların sızdırmaz olmasının, pencere ve kapılarda sızıntının çok az olmasının, mahallelerde oksijen yetersizliğine sebep olduğunu ifade etti.
Sevindir, "Yapılan araştırmalarda halka açık binaların yüzde 30'unda iç hava kirliliği tespit edilmiştir. Bu yüzden iç hava kalitesi oldukça önemlidir. İç mekanlardaki hava kirliliğinin yüzde 52'si havalandırmaların yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır" dedi.