Dünya Engelliler Günü'nü konuşan ATM ve POS ile kutlayacak

Yapı Kredi Bankası, görme engellilerin kullanımı için Türkiye'nin ilk konuşan ATM'sini ve POS'unu hizmete sunuyor. Bankanın 2008'de başlattığı 'Engel

Yapı Kredi Bankası, görme engellilerin kullanımı için Türkiye'nin ilk konuşan ATM'sini ve POS'unu hizmete sunuyor. Bankanın 2008'de başlattığı 'Engelsiz Bankacılık Programı' kapsamında görmeyen veya görme güçlüğü olan müşteriler için sesli işlem yapma özelliği de olan ilk ATM, pilot bölge olarak seçilen Kadıköy Rıhtım Şubesi'nde hizmete girerken, dünya çapında ilk kez uygulanan Konuşan POS'lar ise 50 noktada kurulacak. Sosyal sorumluluk yaklaşımını bankacılık hizmetleriyle birleştiren bu uygulamalar ilk olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde kullanılmaya başlanacak.

Konuşan ATM'ler müşteri olsun veya olmasın görme engelli tüm banka kartı kullanıcılarının para çekme ve bakiye inceleme işlemlerini yapmalarını basitleştirecek. POS'lar ise yine sesli yönlendirmelerle görme engellilere kredi kartı işlemlerinde büyük kolaylık getirecek.

Banka tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Yapı Kredi'nin amacının görme engelli vatandaşların, bankacılık işlemlerini yardım almadan, tek başlarına yapmalarına imkan tanımak olduğu belirtildi. 2011'de Konuşan ATM ile POS'ların yurt genelinde yaygınlaştırılmasını da hedefleyen banka, Konuşan ATM'lerden sunulan işlem seçeneklerini önümüzdeki dönemde arttıracak.

Proje, Altı Nokta Körler Vakfı'ndan alınan bilgiler ışığında görme engellilerin beklenti, ihtiyaç ve karşılaştıkları zorluklar ile ilgili bilgi alınarak geliştirildi.

İŞİTME ENGELLİLERE ONLİNE CHAT, ORTOPEDİK ENGELLİLERE 'ENGELSİZ ATM'

Türkiye'de engellilere yönelik bankacılık hizmetleri geliştiren ilk finansal kurum olan Yapı Kredi Bankası, engellileri toplumun bir parçası olarak sosyal hayata daha çok katabilmek için sorumluluk almaya devam ediyor. Bu amaçla 2008 yılında Engelsiz Bankacılık Programı kapsamında özel bir çalışma grubu oluşturan banka engelli vatandaşların günlük hayatta yaşadığı sıkıntıları bankacılık hizmetlerinde ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu çerçevede geçtiğimiz yıllarda yine Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek işletme engellilere telefon bankacılığı hizmeti olan Online Chat uygulamasından 2 bin'e yakın işitme engelli müşteri düzenli olarak yararlanıyor.

Geçtiğimiz yıl ortopedik engellilerin kullanımı için Türkiye çapında ATM'lerini yeniden düzenleyen ve yaygınlaştıran Yapı Kredi, ayrıca görme engelli müşterileri için de yazıyı sese çeviren özel bir teknolojiyi çağrı merkezinde kullanıyor.