Narenciye üreticisi krizi aşmaya çalışıyor

Narenciye fiyatının düşük olmasından dolayı büyük sıkıntı yaşayan üreticiler, bu kez yağmurun oluşturduğu kalite bozukluğu ile uğraşmaya başladı.

İh

Narenciye fiyatının düşük olmasından dolayı büyük sıkıntı yaşayan üreticiler, bu kez yağmurun oluşturduğu kalite bozukluğu ile uğraşmaya başladı.

İhracatçılar ürünleri yurt dışına daha fazla satmak için yoğun çalışmalar yürütüyor. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, "İhracat rakamlarında bir düşüş yok. Rusya ve Ukrayna pazarları bizim elimizde ancak havaların sıcak gitmesi nedeni ile tüketim azaldı. Bunun yanında küresel kriz nedeni ile vatandaşın alım gücü de düştü. Bu nedenle sıkıntı yaşanıyor." dedi.

Türkiye'nin en önemli rakibi olan Arjantin'de sezon biterken Türkiye'de sezonun başladığını ifade eden Kazmaz, bu yıl Arjantin'de sezonun geç bitmesinin de Türkiye'yi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Ürünün dalda kalmayacağını belirten Kaçmaz, "Ürünün zararını ya üretici ya da ihracatçı çeker ürün dalda kalmaz." şeklinde konuştu.

İhracattaki sıkıntıyı aşmak için tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydeden Kaçmaz, ünlü sanatçı Tarkan'ın çalışmalarda yer alacağını söyledi. İhracat primlerinde bir sorun olmadığını belirten Kaçmaz, 22 Kasım'da Türkiye ye yurt dışından alım heyeti geleceğini sözlerine ekledi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise Mersin'in limonun yanında önemli bir mandalina ve portakal üretim merkezi olduğuna dikkat çekti. Mandalinanın dalında 30 kuruşa alıcı bulamadığını vurgulayan Gökçel, "Esas sıkıntı eğer ihracat artmaz ise mandalinalar da yağmurların yağması ile kabukları kabaracak ve kalite kaybı nedeni ile ihracatı yapılamayacak. Bu nedenle acil tedbirleri alınması gerekiyor." dedi.

Ürünlerin dalda kalması halinde üreticinin sadece bu yıl zarar etmeyeceğini ifade eden Gökçel, dalda kalan ürünlerin gelecek yıl için çiçek verecek ağaçlara da zarar vereceğini dikkat çekti.

Öte yandan, Mersin Halinde mandalina 30 ile 50 kuruş arasında işlem görüyor. 2009 yılında ise mandalina yılın aynı döneminde halde 70 – 80 kuruştan işlem görmüştü.