Kukla Sanatını Sokaklarda Yaşatıyor

Kukla ustası Dede Fatih Kolçak, kukla sanatını sokaklarda gösteri yaparak yaşatmaya çalışıyor.

7 yıldır kukla sanatıyla uğraşan 36 yaşındaki Dede Fatih Kolçak, aynı zamanda Marjinal Artistlik Sanatlar Kulübü'nün kurucusu. Kulüpte marionette, kukla, pantomim, mask ve kara tiyatro dallarında sanatlarını icra eden üç arkadaş, toplumsal kaosa, linç kültürüne, kapitalizme karşı olduklarını belirtiyor. Masalların modern dünyanın ve teknolojinin gölgesinde kaldığını belirten kukla ustası Dede Fatih Kolçak, Ankara dışında İstanbul ve İzmir'de de yaptığı gösterilerinde televizyonların çocukları zehirlediği
konusunu işlediğini ifade etti. Sokaklarda yaptığı gösterilerde en çok zabıtalardan şikayetçi olan Kolçak, sürekli olarak oyunlarına müdahale edildiğini söyledi. Kukla ustası Kolçak, "Ben 7 yıldır kukla sanatını sokaklarda yaşatmaya çalışıyorum. Ancak en büyük problemlerimizi belediyelerle yaşıyorum. İstanbul Kadıköy'de böyle bir problem yaşadık. Önce bizi arka sokaklarda gösteri yapmaya zorladılar, sonra da tamamen yasakladılar. 1 ay önce Ankara'ya geldik ve Çankaya Belediyesi'ne bir dilekçeyle başvurduk.
Henüz dilekçemize bir cevap alamadık. Marjinal Artistlik Sanatlar Kulübü'nün diğer bir üyesi olan pandomim sanatçısı arkadaşım iki gün önce Kuğulu Park'ta yaptığı gösteri sırasında 20 kişilik zabıta ekibi gelerek gösterisini engelledi. Malzemelerine el koydu. Uzun tartışmalardan sonra malzemelerini geri alabildi. Bizler sokaklarda sanatımızı icra etmek istiyoruz, çünkü sanatı seviyoruz" dedi.
Zaman zaman çeşitli organizasyonlarda da gösteri yapan Kolçak, kukla sanatını devam ettiren çok az insan kaldığını, özellikle çocuklara bu sanatın tanıtılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.