'Irak' Gündemli Ortadoğu Kongresi

Irak Yüksek Öğrenim Bakanlığı'ndan politikacı-yazar Dr. Mohammed Mohammed Ali Al-Najim, Ortadoğu'daki barış ve istikrarın tesisinde Türkiye'nin çok ciddi rolleri olduğunu söyledi.

Al-Najim, Hatay Valiliği ve Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TASAM) iş birliği ile düzenlenen 'Irak Gündemli Ortadoğu Kongresi' için geldiği Hatay'da yaptığı açıklamada, "Türkiye sınırda bulunan bir ülke olarak rol oynayabilir. Sosyal alanda sivil toplum örgütleriyle ilgili olarak rol oynayabilir. Türkiye de, Irak da demokratik bir ülke. Dolayısıyla sivil toplum örgütleri ve üniversiteler düzeyinde iyi ilişkiler olabilir. Diğer taraftan Irak'taki farklı bileşenlerle ilgili yardımlaşma
olabilir. Irak'a sadece Kürt meselesinden yaklaşması doğru değildir. Türkiye'nin Irak'a bir bütün olarak bakması gerekiyor. Kürt meselesi burada aşılması gereken konu olarak ele alınmalıdır" dedi.
Türk hükümetinin verdiği rakamlara göre ticaretin 10 milyon dolara ulaştığını söyleyen Ali Al-Najim, "Bu verilerden hareketle iktisadi ilişkilerin bu konuda çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bölgede su konusu önemli bir konudur. Su ihtiyacı halkın geçinmesi için önemli bir konudur. Bu konu iyi niyet gösterilmesi gereken bir konudur. Türkiye'nin bu konuda kolaylık göstermesini bekliyoruz. Bu günlerde suya çok büyük ihtiyaç var. Çünkü geçen 40 yılda barajlar yapılmamış, su depoları yapılmamış.
Türkiye sınır bölgesi olarak suları depolamış, barajlar yapmıştı. Irak ve Türk hükümetinin iyi ilişkiler üzerinden değerlendirmesi gerekiyor" diye konuştu.
Bölgedeki PKK ve terör konuları hakkında da açıklamalarda bulunan Dr.Mohammed Mohammed Ali Al-Najim, terörün, şiddetin her türlüsünün bölgeye zarar verdiğini dile getirdi. Ali Al-Najim, "Biz her türlü terör ve şiddet eylemlerine karşıyız. Terörün Irak'a zarar verdiğini geç de olsa Irak hükümeti de, Kürt kardeşlerimiz de anlamışlardır. Bu problemi diyalogla çözeceğimize inanıyorum. Başka ülkelerin ve güçlerin Irak'ın iç işlerine de karışmaması lazım. Bizler gerek İran'ın, gerek Türkiye'nin, gerekse Arap
ülkelerinin iç işlerimize karışmasını istemiyoruz. PKK'nın da bizim topraklarımızda bulunmasını kabul etmiyoruz. 'Yeni Irak' önemli bir rol oynamak durumundadır. Türkiye ve Irak arasında demokrasi ortak unsurdur. Osmanlı döneminde Türkiye, Irak'ta zaten vardı. Dolayısıyla Irak halkı Türk halkını çok iyi biliyor. Ortak bir tarihimiz ve ortak paydaşlarımız var. Ancak Türkiye hükümetinin bütün Irak toplumuna açılması gerekiyor. Sadece bir bakışı olan Kürt açısından bakmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
(MÇO-CC-Y)