Erdoğan'dan füze kalkanı açıklaması: Obama'nın, hassasiyetlerimiz noktasında farklı bir düşüncesi yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde balistik füze savunmasıyla alakalı konunu gündeme geldiğini söyledi. Erdoğan,

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde balistik füze savunmasıyla alakalı konunu gündeme geldiğini söyledi. Erdoğan, bu konuda nihai bir kararın söz konusu olmadığını vurguladı.

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Obama, bu konudaki hassasiyetlerini Obama'ya aktardığını belirtti. Erdoğan, "Gördüğüm kadarıyla hassasiyetlerimiz noktasında herhangi bir farklı düşünceleri yok." dedi.

Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olması hasebiyle her şeyin NATO çerçevesi içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ancak bu şekilde bir adım atabileceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, füze savunma sistemiyle ilgili bir anlaşma içerisinde herhangi bir ülkenin isminin kaydedilemeyeceğini vurguladı.

Balistik füze savunmasıyla ilgili bazı soru işaretlerinin de devam ettiğine ima eden Erdoğan, "Böyle bir balistik füze savunması nereye yerleştirilecek? Türkiye'de böyle bir şey olduğu zaman Türkiye'nin genelini kapsaması lazım. Yani belli bir noktayı değil." ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, sistemin kimin komuta edeceği ve teknik bazı konuların da izah edilmesini istediklerini ifade etti. Erdoğan, "Bu taleplere de ben doğrusu olumlu baktıklarını gördüm." dedi.

Lizbon'daki NATO Zirvesi'ne kendisinin katılmayacağını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanımız, Dışişleri ve Savunma Bakanlarımız katılacaklar, onlar o görüşmeleri yapacaklar. Ama şu anda bu yaklaşımlar çerçevesinde nasıl adım atılacağını artık NATO yetkililerinden göreceğiz. Ona göre de nihai kararı verilecek. Yani şu anda verilmiş olan nihai bir karar söz konusu değildir.''