Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'da Türk İşadamlarıyla Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan'ın Türkmenbaşı şehrinde Türk işadamlarıyla bir araya geldi.

Avaza Ulusal Turizm Bölgesi'nde bulunan Watançy Otel'de Türkmenistan'da iş yapan Türk işadamlarıyla bir araya gelen Gül'e işadamları adına bir temsilci, Türkmenistan'daki çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Gül, "Türkmenistan'ın lehine, çıkarına olacak projeleri biz geliştirip, sunabiliriz. Buralar sadece gaza dayalı ekonomi olarak devam edemez. Bu çerçevede kardeş ülkemize samimi yardımda bulunmamız gerek. En iyi yardım buraların gelişmesidir" dedi.
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile siyasi, ekonomik ve sosyal konuları görüştüklerini belirten Gül, Berdimuhammedov'un Türk işadamlarını çok takdir ettiğini söyledi. Gül, Berdimuhammedov'un, ''Aşkaabat'ı Türk işadamları yaptı, buradaki işlerin yüzde 90'ını Türk işadamları yaptı, daha büyük projeleri de Türk işadamları yapacak belki'' diyerek memnuniyetini ve Türk işadamlarına olan muhabbetini dile getirdiğini anlattı.
Türk işadamlarının yurtdışında yaptığı işler ve yatırımlarından kendisinin ve Türkiye'nin de büyük bir gurur duyduğunu dile getiren Gül, işadamlarının çoğunun
1991 yılında ana topraklar diyerek zor günlerde buraya gelerek büyük fedakarlıklar yaparak iş adamı olduklarını söyledi. İşadamlarının bulundukları noktaya gelmek için harcadıkları çabayı Türkiye'de de göstermeleri halinde yine güzel bir yerlere geleceklerini ifade eden Gül, işadamlarının çift yurtlu insan olduklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz'in kendisine verdiği bilgilerden de memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Konsey'in yaptığı faaliyetlerin Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük öneme sahip olduğundu kaydetti. İnşaat sektörünün Türkmenistan'da uzun süre süreceğini belirten Gül, malzemelerin de burada imal edebileceğini dile getirdi. Her ülkenin ister istemez kendi menfaatini düşüneceğine dikkat çeken Gül, Türkmenistan'ın da bu konularda kendi menfaatini düşünmesinin normal
olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov'un Türk işadamlarını ve yaptıkları işleri yakından takip ettiğini de belirterek, Berdimuhammedov'un Türk işadamlarını ismen tanıdığını söyledi. Berdimuhammedov'un Türkiye'yi de yakından takip ettiğini ifade eden Gül, Türk işadamlarının Kahire'de yaptığı işleri takip ettiğini, oradaki serbest sanayi bölgesinin benzerinin Türkmenistan'da kurulmasını istediğini anlattı.
Türkmenistan'da iş yapan iş adamlarının kendisine ilettiği problemleri Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a ilettiğini belirten Gül, bu sorunların kısa sürede çözülebileceğine inandığını kaydetti. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov'un da İş Konseyi'nin faaliyetlerinden memnuniyet duyduğunu dile getirdiğini kaydeden Gül, Berdimuhammedov'un Türk işadamlarından sadece inşaat sektöründen değil, başka sektörlerde de faaliyet göstermesini istediğini bildirdi.