Sanıklar Yeniden Kürtçe Savunma Yapmak İstedi Diyarbakır

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen 'Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)' ile ilgili davaya devam edildi.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen 'Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)' ile ilgili davaya devam edildi. Sanıklar, yeniden Kürtçe savunma yapmak istedi. Buna izin vermeyen Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, 'Ben savunmamı Türkçe yapacağım diyeni dinlemeye hazırız' dedi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 96 tutuklu sanık katıldı. 8 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme Başkanı Yılmaz, sanık avukatlarının itirazı üzerine geçen duruşma 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verilen mahkemenin Kürtçe savunma ve tercüman atanmasına ilişkin ret kararının değerlendirildiğini ve mahkemenin söz konusu itirazı yerinde bulmadığını anlattı.
Sanıkların savunmalarının alınmasına başlanacağını duyuran Başkan Yılmaz, ilk sanık olarak kapatılan DTP'nin Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek'i sanık kürsüsüne çağırdı.
Yüksek, Kürtçe 'Ben savunmamı Kürtçe yapmak istiyorum' demesi üzerine Mahkeme Başkanı Yılmaz, 'Bu konuda kararlar verildi. Sizin ve bizim anladığımız Türkçe'de savunma yapmalısınız. Ben bilmediğim için sanırım Kürtçe konuşuyorsunuz. Bu nedenle sizi yerinize alacağız' dedi.
Bunun üzerine sanık Yüksek'in avukatı Fuat Çoşacak söz alarak, müvekkilinin hukuka aykırı bir şekilde savunmasının alınmaya çalışıldığını belirterek, bunun adil yargılama ilkesiyle bağdaşmadığını savundu.
Müvekkilinin savunma hakkının engellendiğini ifade eden Çoşacak, 'Müvekkilimle ilgili iddianamede, Kandil'e rapor götürdüğü iddiaları yer alıyor. Bu iddialar son dakika olarak haberlerde yer aldı. Eğer müvekkilimin savunmasını alırsanız flaş olacak haberler verecektir' dedi.
Avukat Cihan Aydın da sanıkların bu şekilde tek tek kürsüye çağrılmasının onları rencide edici bir durum olduğunu ileri sürerek, mahkeme heyetinin tutuklu sanıkların geneline bir duyuru yapmasını, Türkçe savunma yapmak isteyenleri kürsüye çağırmasının uygun olacağını söyledi.
Avukat Mehmet Emin Aktar da mahkemenin sorgu yayıp yapmama konusunda bir karar vermesi gerektiğini belirterek, duruşmanın bu şekilde devam etmesinin hukuka aykırı olduğunu savundu.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz ise sanık Yüksek'in tercihini o şekilde kullandığını ifade ederek, 'Biz de yerine oturmasını istedik' dedi.
Mahkeme başkanı Yılmaz, sanıkların Kürtçe savunma talebinin defalarca değerlendirildiğini ve reddi yönünde karar verildiğini hatırlatarak, 'Yeniden bir karar verilmesine gerek görmüyoruz. Usul yönünden sanıkları tek tek kürsüye çağırmalıyız. Bu konunun bizim açıdan karara bağlanacak yanı yoktur. Biz sanıkları sorgu amacıyla buraya çağırıyoruz. Bulundukları yerden de savunma yapabilirler. Kürsüye gelmelerine gerek yok. Yargılamanın sonuna kadar 'Ben savunmamı Türkçe yapacağım' diyeni dinlemeye hazırız' dedi.
Başkan Yılmaz, salonda bulunan tutuklu sanıklara duyuruda bulunarak, 'Savunmasını Türkçe olarak yapacak kişi varsa bugün onu dinleyebiliriz. Bazılarınızın Kürtçe bilmediğini biliyoruz. Size de düşünmeniz için zaman verip, duruşmayı öğleden sonraya bırakıyoruz' dedi.

11.11.2010 13:57:53