Yerli Erasmus Programı 'Farabi' Adü'de Başarıyla Uygulanıyor

Yerli Erasmus olarak adlandırılan 'Farabi Programı', başlamasının üzerinden sadece iki yıl geçmesine rağmen, Türkiye genelinde 26 öğretim üyesi ve yaklaşık 1650 öğrenciyi farklı üniversitelerde misafir etme başarısını yakaladı

Yerli Erasmus Programı 'Farabi' Adü'de Başarıyla Uygulanıyor
Yerli Erasmus olarak adlandırılan 'Farabi Programı', başlamasının üzerinden sadece iki yıl geçmesine rağmen, Türkiye genelinde 26 öğretim üyesi ve yaklaşık 1650 öğrenciyi farklı üniversitelerde misafir etme başarısını yakaladı.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) de, 2009 yılının Nisan ayında faaliyetlerine başlayan Farabi Kurum Koordinatörlüğü aracılığıyla yürüttüğü çalışmalarla, ikili protokol imzalamak isteyen hiçbir üniversiteyi geri çevirmeyerek ikisi vakıf üniversitesi olmak üzere 55 üniversiteyle iş birliği anlaşması imzaladı.
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu'nun desteğiyle imzalanan protokollerde ADIM projesine dahil olan üniversitelere ve üniversitenin eğitim birimlerinden gelen taleplere öncelik tanındı. ADÜ' de ilk yıl sadece dört öğrenci bu programa katılmak isterken bu yıl yirmi dört öğrenci bu değişim hareketinden yararlanıyor. 13 farklı üniversitede misafir edilecek bu öğrencilerin yanı sıra, 8 farklı üniversiteden on yedi öğrenci de ADÜ'ye eğitim almak için geliyor.
Farabi Değişim Programı'nı ve faaliyetlerini tanıtmak amacıyla bir web sayfası oluşturarak gelecek yıllarda sayıyı ikiye katlamayı hedefleyen Farabi Kurum Koordinatörlüğü, Programı Üniversite öğretim üyelerine ve öğrencilerine tanıtmak amacıyla merkez yerleşke ve okullarda bilgilendirme sunumları düzenliyor.
ERASMUS'UN TÜRKİYE VERSİYONU
ADÜ'nün Farabi Değişim Programı Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Didem Kozacı'nın verdiği bilgiye göre; Farabi Değişim Programı üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi olarak biliniyor. Program öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerine olanak sağlıyor. Aslında Farabi Programı ile amaçlanan değişim hareketliliği üniversitelere yabancı bir program değil. Program, Avrupa Birliği'ne üye ve aday olan ülkelerde uygulanan öğrenci değişim programı Erasmus'un Türkiye versiyonu.
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI NEDEN ÖNEMLİ?
Teknoloji ve bilgi gelişiminin hakim olduğu günümüz dünyasında bu gelişime ayak uydurma sürecince üniversitelere çok önemli görevler düşüyor. Özellikle bilişim teknolojilerinin hızla yol aldığı çağımızda bilgiye ulaşmak artık çok kolay olmakla beraber üniversiteler bilginin üretildiği ve paylaşıldığı yerler olmaları nedeniyle hâlâ büyük önem arz ediyor. Günümüz dünyasında gerek ekonomi, gerekse politika konularında söz sahibi ülkelere baktığımızda barındırdıkları üniversitelerin de dünya sıralamalarında en üstlerde yer aldığı görülüyor. Bu gerçeklerden yola çıkarak 1987 yılında AB çerçevesinde, Erasmus programı başlatıldı. Amaç, Avrupa'daki yükseköğretim kurumlarında kaliteyi artırmak, Avrupa üniversiteleri arasında iş birliğini güçlendirmek, üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi dolaşımını, üniversiteler arasında iş birliğini sağlamak ve üniversiteler arasında tematik ağlar kurabilmeyi amaçıyor. Bu program sayesinde öğrenciler başka bir ülkede, başka üniversitedeki atmosferi teneffüs etmekte kurumlar ise mevcut eğitim potansiyellerini daha iyi kullanmakta ve geliştirme imkânı buluyor. Türkiye'deki üniversiteler de giderek artan sayıda 2000'li yılların başlarından itibaren Erasmus programından yararlanıyor.