Bakan Davutoğlu'ndan 'Büyükelçi Tezcan' Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi Ecved Tezcan'ın geri çekilmesi veya desteklenmesi noktasında henüz netleşen bir durumun olmadığını söyledi.

Avusturya'da Türk Büyükelçisi Ecved Tezcan'ın ülkede yaşayan Türkler ve onlara yetkililer tarafından yapılan bazı muamelelerle ilgili Avusturya medyasına verdiği röportaj sonrası yaşananlara ilişkin açıklama yapan Davutoğlu, bugün sabah saatlerinde Avusturya Dışişleri Bakanı'ndan bir telefon aldığını ve bu telefon üzerine röportajı incelediğini ifade etti. Davutoğlu, "Bu anlamda entegrasyon tartışmaları yeni değil, bundan sonra bitecek de değil. Sürecek çünkü burada AKPM bağlamında birlikte yaşama
konusunda kapsamlı bir inisiyatif başlatmaya karar vermiş bir ülke olarak biz tabii ki Avrupa kıtasının geleceğiyle ilgili ve buradaki toplumlararası ilişkiler konusunda açık yürekli bir paylaşma ortamının yürümesi sürdürülmesini istiyoruz. Büyükelçimizin verdiği röportajda bunların kendi fikirleri olduğunu en başından ifade ediyor ve kendi tecrübeleri ile oradaki Türk toplumu içinde yaşadığı tecrübeleri yansıtmaya çalışıyor ve bu yansıtma sırasında da oradaki Türk toplumunun da yapması gerekenleri
sıralıyor. Ancak bu röportajda dost ve karşılıklı saygı içerisinde ilişkilerimiz olan Avusturyalı muhataplarımızda hassasiyetler oluşturan ve onlar açısından diplomatik teamüller bakımından hassasiyetler doğurduğu anlaşılan ifadeler olduğu da görülüyor. Ben hem metni inceledim hem de büyükelçimizle konuştum. Karşılıklı olarak bu tür hassasiyetleri anlayışla karşılamak durumundayız. Ancak entegrasyon süreciyle de ilgili olarak tabii ki yaşanan sıkıntılar kamuoyuyla değişik şekillerde paylaşılabilir.
Ben biraz sonra yine Avusturya Dışişleri Bakanı Spildelleger ile bu konuyu ele alacağım. Aynı açık yüreklilikle yapılabilecekleri görüşeceğiz ancak dediğim gibi bunun tamamıyla iki dost ülkenin ortak bir meselesi olarak gördüğümüz entegrasyon konusunda yapılan kişisel samimi açıklamalar olarak değerlendirmek belki icap eder" şeklinde konuştu.