Konya Valiliği'nden Açıklama

Konya Valiliği'nden bir internet sitesinde yer alan çeşitli iddialara yer verilen haberle ilgili açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, bir internet sitesinde yer alan çeşitli iddialara yer verilen habere ilişkin olarak, kamuoyunun doğru bilgi edinme hakkı çerçevesinde, açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, "Ladik Belediye Başkanı Şükrü Tınas'ın 1 Eylül tarihinden önce ret edilen ya da geciktirilen bir randevu talebi olmamıştır. İlgilinin Vali ile görüşme talebi Konya Milletvekili Sayın Sami Güçlü tarafından 1 Eylül günü iletilmiş, aynı gün görüşme İl Özel İdaresi Sosyal Tesislerinde gerçekleşmiştir. Öte yandan, İl Özel İdaresi'nin 2011 yılı Yatırım Planlaması ile ilgili toplantısı sonrasında, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, Gelir Müdür Vekili Fuat Işık ve Ladik Belediye Başkanının katıldığı bir toplantı yapılarak durum değerlendirilmiştir. Vali ile Gelir Müdür Vekili arasında iddia edildiği gibi bir tazminat ödeme konusu konuşulmamıştır. Nitekim Gelir Müdür Vekili Fuat Işık durumu Konya 2. Noterliği'nin bugün düzenlediği ihtarname ile ilgili haber sitesine iletmiştir" denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Müstakar idari yargı kararlarında açıkça belirtildiği gibi, idarenin hatalı işlemlerini belli bir süre koşuluna bağlı olmaksızın her zaman geri alabilecekleri idare hukukunun genel ilkelerindendir. Söz konusu ruhsatname dosyasında İl Özel İdaresi'nin, Ladik Belediyesi'nin işyeri açma ve çalışma ruhsatını vermeme gerekçesi yeterince irdelenmediği anlaşılmıştır. Öte yandan, ilgili şirketin ana sözleşmesinde 'madencilik faaliyeti' yaptığının yazılı olmaması hususunun da ruhsat aşamasında gözden kaçtığı tespit edilmiştir. İki gerekçeyle ve hukuka uygun olarak ruhsat iptal edilmiştir. Nitekim şirketin, Ladik Belediyesi aleyhine açtığı dava, ilgili şirket aleyhine sonuçlanmıştır. Bir başka ifadeyle mahkeme belediyeyi ruhsat verilmemesi konusunda haklı bulmuştur. Öte yandan, kamuoyunun bilmesinde fayda olan detay; şirketin, Ladik Belediyesi'nden istediği ve talebi ret edilen 2. sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusunu, bu kez de Özel İdareye yapmasının arkasında yatan neden, 3213 Sayılı Maden Kanununun 10.06.2010 gün ve 5995 sayılı kanunla bazı maddelerinin değiştirilmesi sonucunda 2.sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatı verme yetkisinin İl Özel İdarelerine geçmiş olmasıdır. Ruhsat aynı işletme için istenilmektedir. Bu işletmeye ruhsat verilmemesi ise Konya 1. İdare Mahkemesi'nin 28.07.2010 gün ve E.2009/1158; K2010/888 kararıyla iptal edilmemek suretiyle yerinde bulunmuştur. Bu durumda İl Özel İdaresi'nin devam etmekte olan davanın sonucunu beklemekte ve ruhsatı iptal etmekte ne denli haklı olduğuna ve işleminin hukuka uygun olduğuna işaret etmeye yeterlidir."
Haberde idari işlemin tesisini etkileyen siyasi ya da başka gerekçelerle konunun farklı yönlere çekildiği ifade edilen açıklamada, "Habere konu idari işlem, aslında kamu yararı gözetilmek suretiyle tesis edilmiş bir idari işlemdir. Söz konusu haber gerçek dışıdır. Bununla beraber kamuoyunun bilgisine sunulması zaruri görülen diğer bir husus ise, iktidar partisinden ya da muhalefet partilerimizden Konya'mızı TBMM'nde temsil eden hiçbir Milletvekilimizden bugüne kadar Valiliğimize ulaşmış yasa dışı bir talep olmamıştır. Ayrıca Valiliğimiz de uygulamalarında hukuka uygun davranmayı usul ittihaz etmiştir. Şüphesiz ilgili firma, İl Özel İdaresi'nin işlemi iptal ettirmek üzere dava açma hakkına sahiptir. İlgili firma temsilcisi 18.10 2010 tarihinde iptal edilen ruhsatının yeniden verilmesi için İl Özel İdaresine müracaat etmiştir. İşlemler, Konya 1. İdare Mahkemesinin 28.07.2010 gün ve E.2009/1158; K2010/888 kararı ışığında ve hukukun öngördüğü biçimde sürdürülmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.