Chp Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba'dan Meraların Peşkeş Çekildiği İddiası

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba, meraların satımının oldu bittiye getirildiğini ileri sürüp, Ali Dibo oyunu oynandığını iddia etti.

Chp Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba'dan Meraların Peşkeş Çekildiği İddiası
Parti binasında, partililer ve Akçadağ ilçesinden gelen muhtarlarla birlikte basın açıklaması yapan CHP Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba, "İlimizde tıpkı Hatay'da olduğu gibi bir Ali Dibo oyunu oynanmakta. Akçadağ'da köylülerin meraları köylülerin ve muhtarların karşı çıkmasına rağmen bir grup tarafından devlet desteğiyle işgal edilmiştir. Sulu ve tarıma elverişli olan bu meralar sözde ihale özde gasp edildiği herkes tarafından bilinmektedir. Tamamı 15 bin dönüm civarında olan bu araziler DSİ kanalları ile
beslenmekte olup, konum itibarı ile de gözde yerlerdir" iddialarında bulundu.
İhale sürecinin gizli tutulduğunu ileri süren Ağbaba, "Önceden planlandığı gibi ihale gerçekleştirilmiştir. Mera Kanunu gereğince, meranın kullanım hakkı köylünündür. Meraların kiralanmasında da öncelik hakkı kanun gereği yine köylüye verilmelidir. Fakat yapılan ihalede, köylünün önceliği hesaba alınmamıştır. Muhtarlara duyuru yapılmamıştır. Bir oldu bittiyle köylünün merası peşkeş çekilmiştir" savlarını ileri sürdü.
"Eğer ihale ile amaçlanan, köylünün ve devletin menfaati olsaydı, öncelikle, kullanma hakkı olan köylüye proje hazırlaması için, Devletin tüm kolaylıkları sağlaması ve tüm imkanlarını seferber etmesi gerekirdi. Tarım İl Müdürlüğü'nün köylüyle yardımcı olması gerekirdi. Fakat bu yapılmamış, köy muhtarlarının kendi imkanları ile hazırlamak istedikleri projeler için istedikleri ihalenin uzatılması talebi idarece reddedilmiştir" diyen Ağbaba, daha sonra özetle şunları belirtti:
"Altunlu-Sahil köy merasının içinde HES projesi gereği bir santral yapılmaktadır. Bu santral o bölgede bulunan tarihi höyüğe yakın olması nedeniyle sit alanı diye çalışmaları iptal edilmiştir. Ama ne hikmetse mera işgalcileri aynı bölgeyi pulluklarla tahrip etmelerine ve bu bölge SİT alanı olmasına rağmen bu şirketlere devlet ses çıkarmamaktadır. Tarihi SİT alanı ihaleyi alan şirketlerce tahrip edilmiştir."