Antalya, ocak-ekim döneminde 410 milyon dolarlık meyve-sebze ihraç etti

Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatı, 2010 yılının ocak-ekim döneminde, geçen yıla oranla miktar bazında yüzde 28, değer bazında ise yüzde 39

Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatı, 2010 yılının ocak-ekim döneminde, geçen yıla oranla miktar bazında yüzde 28, değer bazında ise yüzde 39 artarak 410 milyon 561 bin dolara ulaştı. On aylık dönemde en fazla yaş meyve sebze ihracatı Rusya Federasyonu'na yapıldı. Alıcı ülkeler sıralamasında, Rusya'yı Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna izledi. Bu ülkeler, toplam ihracatın yüzde 73'ünü oluşturdu.

İhracat verilerini değerlendiren Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, ihracatta ilk sırada yer alan domates ve biber fiyatlarının, olumsuz iklim ve üretim koşulları nedeniyle yüksek seyretmesinin, yaş meyve sebze ihracatında üretimin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı.

Satıcı, bundan yola çıkarak, üretim potansiyelini ülke lehine çevirmek ve uluslararası pazarlarda daha iyi rekabet edebilmek amacıyla, Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği ile işbirliği yaptıklarını kaydetti.

İşbirliği çalışmaları ile üreticilerin ürünlerini organize bir yapı içerisinde ihracat kanallarıyla entegre ederek, yaş meyve sebze ihracatında bölgenin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmayı ve ihracatta büyük bir sıçrama yapmayı hedeflediklerini dile getiren Satıcı, "Bu çalışmaların ilk adımı olarak 19 Ekim 2010 Salı günü bölgemizin her köşesinden 500'den fazla üreticinin katılımıyla 'Sadece Üretmek Yeter mi? İhraç Etmezsek Ne olur?' konulu bir panel düzenledik. Panel kapsamında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği ile kaliteli, güvenli ve sağlıklı ürün tedarikine yönelik 'İyi Niyet Protokolü' imzaladık." diye konuştu. İşbirliği çalışmalarının verdiği motivasyonla üretici ihracatçı el ele verip, birlikte yeni rekorlara imza atacaklarını ifade eden Satıcı, "Böylece hem üreticilerimiz, hem ihracatçılarımız, hem de ülkemiz daha çok kazanacaktır." dedi.

Mustafa Satıcı, domates başta olmak üzere yoğun ihracat sezonunun başlayacağı önümüzdeki günlerde tüm üretici ve ihracatçılara bereketli ve kazançlı bir sezon diledi.